Langverwacht rapport over machtspositie techreuzen verwacht

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onderzoekt met name vermeend machtsmisbruik van de techreuzen.

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die onderzoek doet naar oneerlijke concurrentie door grote techbedrijven staat op het punt om haar langverwachte rapport te publiceren. In juli hoorde de commissie topmannen van Amazon, Apple, Facebook en Google. Volgens ingewijden kan het rapport maandag al verschijnen.

Het Huis onderzoekt met name vermeend machtsmisbruik van de techreuzen die onder meer kleinere bedrijven op zouden kopen voor ze een geduchte concurrent kunnen worden. Facebook wordt dit in het bijzonder verweten bij de overnames van Instagram en WhatsApp. Apple krijgt de kritiek dat het functies opneemt in het besturingssysteem voor de iPhone die kleinere bedrijven populair hebben gemaakt, waarmee die kleinere ondernemingen buitenspel worden gezet. Ook zou de iPhonemaker eigen diensten als Apple Music voortrekken ten opzichte van concurrenten als Spotify.

Lees ook: Techbedrijven bundelen zich in coalitie tegen 'oneerlijk' Apple

Facebook opbreken?

Vooruitlopend op de publicatie van het onderzoeksrapport heeft Facebook al een verdedigingsdocument door advocaten op laten stellen, meldt de Amerikaanse krant Wall Street Journal. Daarin sorteren die advocaten voor op een poging het bedrijf op te breken, wat volgens hen slecht zou zijn voor consumenten en zeer kostbaar.

Als de overheid op splitsing van Facebook en dochters Instagram en WhatApp zou inzetten, zou het ingaan tegen de wet, menen de door Facebook ingehuurde advocaten. Daarnaast zou een dergelijke stap consumenten meer kwaad doen dan wat opleveren. Volgens de krant bevat het document weinig juridische verwijzingen en technische taal, waardoor het mogelijk meer bedoeld is om politici en consumenten te beïnvloeden.

 

Facebook is al langer bezig om de chatgedeeltes van Facebook, Instagram en WhatsApp aan elkaar te knopen. Vorige maand maakte het bedrijf bekend dat Instagram-gebruikers en Facebook-gebruikers met elkaar kunnen chatten.

In het document stellen de advocaten van Facebook ook nog dat als de politiek met terugwerkende kracht naar de overnames van Instagram en WhatsApp zou willen kijken, dat de wens van het bedrijfsleven om overnames te doen zou beïnvloeden.

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie