Internetuitspraken nieuw fenomeen: doodvonnis via Zoom

Overal ter wereld moeten rechtbanken zich vanwege het coronavirus tot verschillende video-apps wenden.

Een Nigeriaanse rechter heeft via Zoom een chauffeur ter dood veroordeeld voor de moord op de 76-moeder van zijn baas. De verschillende partijen kwamen deze week vanwege de coronacrisis niet fysiek naar de rechtbank. De verdachte, advocaten, getuigen en journalisten deden allemaal mee via de videobeldienst.

 

Het was de eerste internetuitspraak in het Afrikaanse land. Een nieuw fenomeen, want overal ter wereld hebben rechtbanken zich vanwege het coronavirus tot verschillende video-apps moeten wenden om rechtszaken door te kunnen laten gaan. Volgens Business Insider gaat dat niet bepaald op rolletjes. 'De rechtbank zit nu op Zoom - en tot nu toe is het chaos', kopte de Amerikaanse website onlangs.

Zo werd een bijeenkomst in het stadhuis van Michigan afgebroken nadat een man zichzelf voorstelde als 'Dan D*ckhead' en kregen advocaten in Flordia een berisping omdat ze nog in bed lagen toen de Een rechter in Florida berispte advocaten voor het inbellen terwijl de raadsmannen nog in bed lagen.

Lees ook: Met wie spreek ik? De nieuwe gevaren van online vergaderen

Veel overheidsfuncties zijn wettelijk verplicht om voor iedereen open te staan ​​en publieke commentaar mogelijk te maken, waardoor agentschappen een evenwicht moeten vinden tussen open blijven en het voorkomen van trollen.

Zoom-bombing

Rechtszaken zijn gevoelig voor het zogenaamde Zoom-bombing - het verstoren van digitale bijeenkomsten - dat de FBI onlangs als een strafbaar feit bestempelde. Veel overheidsfuncties zijn wettelijk verplicht voor iedereen toegankelijk te zijn en publieke reacties mogelijk te maken, waardoor rechtbanken een evenwicht moeten vinden tussen transparant zijn en het voorkomen van ongewenste gasten. 

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie