TikTok-verbod in VS van de baan

Rechter blokkeert tijdelijk het besluit van de regering-Trump om de app te mogen verbannen uit Amerikaanse appstores.

Een Amerikaanse federale rechter heeft zondag (lokale tijd) tijdelijk het besluit van de regering-Trump geblokkeerd om de app TikTok te mogen verbannen uit Amerikaanse appstores. Zijn beslissing kwam enkele uren voordat het verbod op het populaire videoplatform zou moeten ingaan.

De Amerikaanse overheid dreigde al langer met een verbod op TikTok. Volgens de regering-Trump slaat TikTok te veel gegevens op, die via het Chinese moederbedrijf ByteDance bij de overheid van het Aziatische land terecht zouden komen.

Advertentie
advertisement

Ongekend

ByteDance stapte naar de rechter om uitstel af te dwingen voor een verbod op TikTok. Advocaat John E. Hall van TikTok zei tijdens de hoorzitting dat het verbod "ongekend" en "irrationeel" was. 'Hoe zinvol is het om vanavond dit App Store-verbod op te leggen als er onderhandelingen gaande zijn die het misschien overbodig maken?', aldus Hall. 'Dit is alleen maar bestraffend. Een botte manier om het bedrijf aan te pakken. Er is hier gewoon geen urgentie.'

De rechter lijkt daarin mee te zijn gegaan. Wel wees hij een verzoek van TikTok af om een algemeen verbod op de app te schrappen dat vanaf 12 november moet ingaan. Zijn volledige uitspraak wordt later  bekendgemaakt.

Minderheidsbelang

President Donald Trump eiste dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een bedrijf in de VS worden verkocht. Vorig weekend ging hij in principe akkoord met een deal tussen ByteDance en de Amerikaanse bedrijven Oracle en Walmart. Het softwareconcern en de supermarktreus nemen daarbij samen een minderheidsbelang van 20 procent in het nieuw op te richten TikTok Global, waarin een groot deel van het huidige TikTok in wordt ondergebracht.

Het verbod op TikTok in appstores van Google en Apple zou eigenlijk afgelopen zondag al ingaan. Na de bekendmaking van de deal met Oracle en Walmart werd het verbod met een week uitgesteld.

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Advertentie