Wanneer is een inhaakcampagne succesvol?

Wat maakt een inhaakcampagne nu echt succesvol? En waarom kan inhaken goed werken voor je merk? Lees het in deze update!

Wist je dat slimme inhakers gemiddeld drie keer zo vaak op social media worden gedeeld als niet-inhakers? En dat het bereik van een inhaker verder gaat dan alleen de vaste volgers of fans van jouw merk? Ongetwijfeld, er zijn immers al talloze artikelen over inhaakcampagnes gepubliceerd. Maar is het je weleens opgevallen dat in maar weinig van deze artikelen duidelijk wordt aangegeven waarom inhaken werkt? En dat de voorbeelden die worden gegeven vaak erg verouderd zijn? Hoog tijd voor een update! 

Inhakers: wat zijn het?
Voor degenen die niet bekend zijn met de term inhaken, eerst nog even een korte uitleg. Inhakers zijn advertenties, reclames of socialmediaposts die inhaken op gebeurtenissen in het nieuws, feest- en/of speciale dagen en evenementen. Als merk koppel je diensten of producten aan de actuele gebeurtenis of de dag om zo meer publiciteit te krijgen en je naamsbekendheid te vergroten. Sterke en slimme inhakers wekken sympathie en verhogen de gunfactor. 

Inhakers werken ongeacht budget, doelgroep en boodschap
In Nederland zijn merken als Heineken, Hema, Coolblue, bol.com en Unox een grote inspiratiebron als het om inhakers gaat. Ze haken vaak briljant aan, door scenarioplanning en een enorme bak ervaring. Maar ze slagen er ook altijd in om in te haken op de actualiteit. Dáár hebben ze echter niet het alleenrecht. Wat betreft inhaken is er voor iedereen een kans, ongeacht het budget, de doelgroep of de boodschap. Het ‘enige’ dat je nodig hebt is: briljante kopij, een kwalitatieve uiting en in sommige gevallen een gezonde dosis lef.

Beste John
Aan lef ontbrak het in ieder geval niet bij de vrouwelijke medewerkers van Talpa die een paginagrote advertentie in het Algemeen Dagblad lieten zetten. Voor deze specifieke uiting werden ook voor ons als uitgever de randen van flexibiliteit opgezocht, aangezien de inhaker de volgende ochtend al in de krant moest staan, maar dat het zijn vruchten heeft afgeworpen is duidelijk. Het nieuws op de ochtend na de bekende BOOS-uitzending werd op een gegeven moment meer gedomineerd door de advertentie dan door het mediaoptreden van de heer De Mol. Ondanks dat de copy misschien niet heel creatief was, de boodschap was wel duidelijk en de maatschappelijke discussie over grensoverschrijdend gedrag kreeg nog meer de aandacht die het verdient. 

Beste John

Zo simpel kan het zijn

Dat het produceren van een Super Bowl-inhaker niet miljoenen hoeft te kosten om succesvol te zijn – het kostenplaatje voor de zendtijd daargelaten – blijkt wel uit de meest succesvolle reclame van 2022. Niet geheel verwonderlijk een merk afkomstig uit een relatief nieuwe categorie: Coinbase. Kijkers werden 60 (!) seconden lang getrakteerd op een ‘bouncing’ QR-code die van links naar rechts en van onder naar boven stuiterde op het scherm. Geen voice-over, geen logo, alleen muziek en de bewegende QR-code, die door corona opeens de massa heeft bereikt. Ruim twintig miljoen mensen pakten meteen hun smartphone om uit te vinden van wie of wat de reclame was, met als gevolg dat de Coinbase-app crashte (waarop het aandeel in waarde verloor). Het ultieme bewijs dat de QR-code de massa heeft bereikt en dat een inhaker soms ook té succesvol kan zijn. 

Benieuwd naar meer inspirerende en actuele inhakers? En waarom je er soms verstandig aan doet om niet in te haken op een (grootschalig) event? Lees verder op dpggrow.nl

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →