Podcast van de week: Groene Oren van Staatsbosbeheer

Audio agency Airborne kiest de podcast van de week. Onderscheidende audioproducties van adverteerders waar de consument naar wil luisteren.

Afbeelding: Staatsbosbeheer

Als er ooit een ‘Walk of Fame’ voor de Nederlandse podcastwereld wordt aangelegd, dan zou er zeker een plekje voor Chris Bajema gereserveerd moeten worden. In 2015, toen het Nederlandse podcastlandschap nog een stoffige toendra was, maakte hij al ‘Man met de microfoon’: bijzondere menselijke verhalen, afgewisseld met humoristische fictieve scènes

Boswachters

De dorre toendra is inmiddels een vruchtbare oase, met veel meer aanbod dan een mens ooit kan beluisteren. Gelukkig is Bajema gewoon doorgegaan met zijn podcast. Daarnaast is hij ook als interviewer verbonden aan ‘Groene Oren’, een podcast van Staatsbosbeheer. Hierin worden dieren, bomen en planten aan het woord gelaten. Deze rollen worden vertolkt door veelal bekende acteurs. Zij worden vooraf gebriefd door boswachters over hun rol, waarna ze zich al improviserend laten interviewen door Bajema. Dit voorjaar ging het derde seizoen in première.

Korstmos

De podcasts zijn zeer vermakelijk. In één van de laatste afleveringen is Arjan Ederveen aan het woord als korstmos. Hij woont op een tegel bij een fietsenstalling in Alphen aan den Rijn en heeft onder meer last van jongeren die sigaretten op hem uitdrukken. Iets meer respect zou wel mogen, vindt het korstmos, aangezien zijn soort al veel langer op aarde is dan de mens. 

Het persbericht vanuit Staatsbosbeheer legt uit dat het op een laagdrempelige manier luisteraars bewust wil maken van het belang van natuurbescherming. De laatste reeks gaat over de invloed op de natuur van het menselijk handelen - zie ook bovenstaande ervaringen van het korstmos. 

Pull-medium

‘Groene Oren’ is één van de best beluisterde natuurpodcasts van Nederland en doet het dus behoorlijk goed - althans op kwantitatief vlak. Het zou interessant zijn om te weten in hoeverre de reeks bijdraagt aan de vooraf bepaalde communicatiedoelstellingen: gaan luisteraars anders kijken naar natuurbescherming door deze reeks? En worden er luisteraars bereikt voor wie dit onderwerp nog niet op het vizier stond? Bij een pull-medium als de podcast blijft dat overigens altijd een spanningsveld, dat je als afzender preekt voor eigen parochie. Wie niets geeft om natuur, zal waarschijnlijk ook niet zo snel een podcast van Staatsbosbeheer gaan luisteren. Maar, al die marketingoverwegingen daargelaten, ‘Groene Oren’ is erg leuk om te luisteren - mede natuurlijk door Chris Bajema. 

Luister naar ‘Groene Oren’ 

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Op de hoogte blijven en nooit meer iets missen? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie