TikTok-creators kunnen nu reclamevideo's voor merken indienen, zonder garantie op betaling

Geselecteerde creators delen mee in de reclame-inkomsten, maar ook die bedragen zijn onduidelijk.

Via het nieuwe TikTok Creative Challenge-programma kunnen creators met veel volgers op eigen initiatief branded video's voor merken creëren. Daar gaat wat werk in zitten, blijkt uit TikTok's regels. En het insturen van een video is geen garantie op inkomsten, want het merk in kwestie bepaalt zelf welke van de maximaal dertig ingezonden video's gebruikt worden voor reclamedoeleinden op TikTok. De geselecteerde creators delen vervolgens mee in de inkomsten uit de video, die afhankelijk zijn van het aantal weergaven, kliks en conversie. De inkomsten voor gekozen creators zijn daarom niet op voorhand te bepalen.

Bal bij de adverteerder

Het valt te bezien of content creators openstaan voor deze vorm (pitchen zonder duidelijkheid over succes en inkomsten) van merksamenwerking. Doorgaans spreken zij vooraf met de adverteerder een vergoeding af voor het opnemen, bewerken en delen van een branded video. Een vorm die zowel de creators als merken van tevoren financiële duidelijkheid geeft.

Het Creative Challenge-programma legt de bal bij de adverteerder. Die deelt een creatieve briefing en kan makers van ingezonden video's vragen om revisies door te voeren. De creators kunnen dit verzoek honoreren of weigeren - maar verliezen in dat laatste geval de kans om te winnen. Vervolgens kiest de adverteerder ook de winnende video('s).

Het Creative Challenge-programma is een toevoeging aan de reclamestrategie van TikTok en geen vervanger van andere vormen van merksamenwerkingen. Goed om te weten is dat alleen Amerikaanse content creators vanaf achttien jaar en met minimaal vijftigduizend TikTok-volgers mee kunnen doen aan het nieuwe programma. Volgens TikTok kunnen creators video's voor alle merken indienen zolang er merkverzoeken openstaan.

16 duizend dollar per maand

TikTok test Creative Challenge sinds oktober, meldt Ad Age. Enkele Amerikaanse TikTok-sterren die deelnemen aan het programma, zeggen er tienduizend of zestienduizend dollar per maand mee te verdienen. Een andere bekende TikTok-creator doet bewust niet mee aan het programma omdat de adverteerder automatisch de rechten van ingezonden video's in handen krijgt. De bewuste creator uitte in oktober - op TikTok - bovendien al kritiek op het Creative Challenge-programma: 'Gaan we het niet hebben over het feit dat ze mensen letterlijk vragen om gratis advertenties te maken?'

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie