Laten we er het beste van maken, zo goed als we kunnen

Het schilderij 'De man met rode tulband' staat niet voor niets in de werkkamer van Rutte, schrijft Patrick Roubroeks.

De premier gaf ons tijdens zijn speech ook een uniek kijkje in zijn werkkamer.

Onze minister-president gaf eind vorig jaar een toespraak vanuit het Torentje in Den Haag. Daarvoor was het alleen Joop den Uyl die het Nederlandse volk in 1973 vanaf deze plek eerder toesprak. Ook hij kondigde destijds - in het kader van de oliecrisis - strenge, beperkende maatregelen af. Benzine ging op de bon en op zondag mocht Nederland niet meer autorijden. 

Man met rode tulband

Half december 2020 was het de beurt aan Mark Rutte. In de historische toespraak bracht hij het nieuws van een verregaande lockdown: Nederland ging op slot. De premier gaf ons tijdens zijn speech ook een uniek kijkje in zijn werkkamer. Mijn oog viel op het beeld de Man met rode tulband, een schilderij van de Vlaamse schilder Jan van Eyck.

'ALC IXH XAN'

Tot zijn bekendste werken behoort het Lam Gods dat te bezichtigen is in de Sint-Baafskathedraal van Gent. Het prachtige kleine portret van de Man met rode tulband, een van mijn favoriete kunstwerken, betreft waarschijnlijk een zelfportret van de schilder, getuige het opschrift: 'Jan van Eyck maakte mij op 21 oktober 1433'.

Het is een bijzonder schilderij, klein maar fijn. Van Eyck wilde met dit zelfportret zijn talent bewijzen. In de lijst staat het devies “ALC IXH XAN”. Dat betekent vrij vertaald: ‘zo goed als ik kan’: in mijn ogen een teken van bescheidenheid en aansporing voor de mens om er altijd het beste uit te halen.

'Zo goed als we kunnen'

Met die kennis kijk ik nogmaals naar Rutte's toespraak. En ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de premier weet waar die afbeelding voor staat en wat hij ‘ons’, de kijker thuis, als boodschap wil meegeven: laten we er het beste van maken, zo goed als we kunnen.

Patrick Roubroeks is founding director bij Xsaga.

Lees ook: Patrick Roubroeks (Xsaga), heeft de behoefte om zaken op te ruimen

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Irma P.S.
Mooi geschreven en helemaal mee eens. En het beste betekent niet per se 'hetzelfde als tot nu toe'. Het zou helpen als 'we' dat beeld loslieten, accepteren dat dingen nu anders gaan, kijken naar wat wel kan en de draad weer oppakken zodra dat mogelijk is.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie