Premium

Waardering interne communicatie stijgt flink, maar alleen bij grote bedrijven

Directies zichtbaarder, samenwerkingssystemen als Teams positief van invloed.

Het rapportcijfer voor de interne communicatie is in de coronatijd gestegen van een 6,7 naar een 7,3. De stijging is geheel op het conto te schrijven van grote bedrijven (250+). De directies waren er zichtbaarder door wekelijkse updates via een nieuwsbrief, intranetbericht of vlogs. Interne communicatie staat volgens 67% van de ondervraagden hoger op de agenda.

Dit blijkt uit onderzoek van communicatieadviesbureau Orange Otters, dat in mei het effect peilde van de coronacrisis op interne communicatie en samenwerking in zo’n honderd organisaties. De respondenten zijn voornamelijk communicatieprofessionals.

Opvallend is dat de waardering veel meer steeg bij bedrijven die samenwerkingssystemen als Microsoft Teams inzetten dan bij organisaties die dat niet doen. Dit soort digitale systemen worden ook het hoogst gewaardeerd voor onderlinge communicatie, gevolgd door videovergaderen en WhatsApp of chat.  

Grote bedrijven
samenwerkingssystemen

Respondenten geven aan minder contact te hebben met collega’s buiten hun team. Dat is bij twee derde (67%)  het geval. Vooral het contact met collega’s buiten het eigen team afgenomen. Met directe teamgenoten is het contact volgens 37% afgenomen en volgens 34% gelijk gebleven.

Bij direct leidinggevenden is het contact vooral gelijk gebleven (42%), net zoals het contact met de directie  (43%).

Veel mensen geven aan het informele contact met collega’s te missen. Welke middelen zetten bedrijven in om informeel contact te stimuleren? Het meest gebruikt is het telefonisch contact (78%), gevolgd door de dagstart /check in (55%). Bijna de helft van de organisaties houdt online borrels (47%).

Toegevoegde waarde
informeel contact

Wat moet blijvend veranderen?

Welke wensen voor interne communicatie zijn er in de toekomst? Respondenten willen dat de opkomst van meer zichtbare communicatie vanuit directie blijft behouden. Die is een must volgens hen.

Ook het thuiswerken mag blijven. Respondenten zien de voordelen: geen reistijd en meer vrije tijd. Velen ervaren meer concentratie thuis en meer rust dan in een kantoortuin.

Een gunstige bijkomstigheid is volgens hen dat thuiswerken efficiëntere (lees: kortere) vergaderingen oplevert. Daarentegen is door het thuiswerken meer behoefte aan informele communicatieactiviteiten.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie