Viral van de week - Een computer die opera leert zingen

Social media bureau Dorst & Lesser kiest de viral van de week. Impactvolle, scroll-stopping content, die de doelgroep in het hart raakt.

De blobs

Snel antwoorden: weet jij wat “Machine learning” is? Zo nee, dan vergeet je na het lezen van dit artikel nooit meer wat het betekent. Je hoort het begrip machine learning vaker en vaker omdat steeds meer computersystemen er gebruik van maken. En ook al klinkt de term simpel, er past zoveel onder dat een heldere uitleg geven soms lastig kan zijn. 

Daarom nemen we de viral van deze week als voorbeeld: Blob Opera, door David Li ontwikkeld voor Google. In Blob Opera krijg je een aantal Barbapapa-lookalikes voor je neus die beginnen te zingen als je ze versleept. Eentje doet de bas, er is een tenor, een mezzo-sopraan en een sopraan. Zo kun je zelf een kerstliedje samenstellen!

Blob Opera in actie

Het ziet er allemaal leuk en grappig uit, maar wat er achter de schermen van deze opera gebeurt is wat het echt bijzonder maakt. De stemmen die je hoort worden namelijk door een AI of artificiële intelligentie gegenereerd. Die AI heeft de stemmen zelf samengesteld vanuit 16 uur aan opnames van 4 verschillende operazangers. Op basis daarvan wordt dan bepaald hoe een bas of een sopraan hoort te klinken. Er hoeft niets ingevoerd of gecodeerd te worden: de “machine” doet dit zonder hulp van buitenaf en maakt zelf keuzes. Daarom noemen we dit machine learning. Simpel! 

Ook een kerstliedje zingen met computerstemmen? Probeer Blob Opera zelf! 

Dorst & Lesser, gespecialiseerd in de creatie van social media strategieën en content, kiest wekelijks de viral van de week.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie