Marcel Gelauff stopt als hoofdredacteur NOS Nieuws

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, verlaat NOS per 1 september. Volgens Gelauff is het tijd voor een nieuwe hoofdredacteur.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws legt per 1 september zijn functie neer en verlaat de NOS. Volgens Gelauff is het tijd voor een nieuwe hoofdredacteur, die nieuwe accenten kan zetten. Daarnaast zegt hij meer vrijheid te willen om zijn eigen tijd te kunnen indelen. Met elf jaar in deze functie is Gelauff de langstzittende nieuwshoofdredacteur in de geschiedenis van de NOS.

Advertentie
advertisement

Gelauff begon negentien jaar geleden bij de NOS. Eerst als adjunct-hoofdredacteur van het NOS Journaal; vanaf 2011 als hoofdredacteur van de hele nieuwsafdeling van de NOS (naast televisie ook radio en online). Hij kwam over van RTL Nieuws, waar hij onder meer eindredacteur was en een korte periode chef van de Haagse redactie. Hij begon zijn journalistieke carrière in 1980, als leerling-journalist bij de Leidse Courant. In 1987 maakte hij de overstap naar De Gooi- en Eemlander, waar hij onder andere chef Nieuwsdienst was. 

Nieuwe vrijheid

Gelauff zelf over zijn vertrek: 'Het is voor de collega’s tijd dat er een nieuwe hoofdredacteur komt, die eigen en andere accenten kan zetten. Voor mijzelf is dit een grote stap, want na 42 jaar (meer dan) fulltime in de journalistiek te hebben gewerkt, breekt nu een nieuwe vrijheid aan die ik graag wil omarmen. Ik ben gezond, voel me sterk en dan is het jaar waarin ik 65 word een goed moment.' 

Naast zijn functie bij de Nos zet Gelauff zich breder in voor de journalistiek, onder andere als voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en bij Persveilig. Aan zijn voorzitterschap komt per 1 september ook een einde. Over het belang van de journalistiek zegt hij: 'Onze democratie heeft een sterke, brede, pluriforme (publieke) journalistiek nodig. Daar waar in polarisatie beperkte deelbelangen voorop worden gesteld en (mede aangejaagd door media en sociale media) intolerantie, framing, veroordelen, beschuldigen, schelden en soms zelf criminaliseren als methodieken worden ingezet, moet de totale journalistiek juist nu zelfbewust zijn, veel zelfvertrouwen hebben en zich in volledige onafhankelijkheid richten op feitelijk, fair en fatsoenlijk berichten, het controleren van de macht, tegels lichten en betekenis geven aan nieuwsfeiten en nieuwsontwikkelingen. En niet te snel en te gemakkelijk ruimte geven aan de extremen en incidenten van nu.'

Stuurmanskunst

Volgens algemeen directeur Gerard Timmer van de NOS heeft NOS Nieuws met Gelauff aan het stuur in inhoud, vorm, professionaliteit en alertheid een enorme ontwikkeling doorgemaakt: “NOS Nieuws heeft het allerbelangrijkste gedaan wat je in deze tijd kan en moet doen. Daar zijn waar je publiek is. NOS Nieuws is niet alleen op die platforms aanwezig, maar is er – getuige het aantal volgers en bezoekers – ook in geslaagd de juiste vertelvormen te vinden voor al die verschillende omgevingen en doelgroepen. NOS Nieuws maakt meer content dan ooit, op meer platforms dan ooit, met een hoger bereik dan ooit. Daarnaast is NOS Nieuws sinds jaar en dag het meest vertrouwde Nederlandse nieuwsmerk en volgens het SCP (Sociaal Cultureel Planbureau) het enige medium dat er dagelijks in slaagt Nederlanders – jong en oud, hoog en laag opgeleid en man en vrouw – te verbinden. Om dit te bereiken is stuurmanskunst nodig, die Marcel in zijn jaren als hoofdredacteur op bewonderenswaardige wijze heeft laten zien. Hij heeft de NOS veel gegeven en daarvoor zijn we hem veel dank verschuldigd.”

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie