Premium

Medianoodfonds Facebook ook voor Nederlandse bedrijven?

Facebook houdt de media over het ‘Facebook Journalism Project’ op de hoogte met een speciale nieuwsbrief.

Medianoodfonds van 100 miljoen dollar
https://www.facebook.com/journalismproject/home

Facebook trekt wereldwijd 100 miljoen dollar uit voor bedrijven in de sector nieuwsmedia. Zij hebben het zwaar omdat adverteerders hun hand op de knip houden. Vooral kranten zijn de dupe van de ontstane situatie. Een kwart van het bedrag gaat naar een noodfonds. De overige 75 miljoen dollar wordt door Facebook uitgegeven aan reclame in nieuwsmedia.

Of er van die wereldwijde 100 miljoen ook iets in Nederland gaat landen, is nu nog niet duidelijk. Facebook maakte bekend dat de eerste ronde van vijftig toegekende noodbudgetten naar nieuwsorganisaties in de Verenigde Staten en Canada gaat.

Hoe veel is 100 miljoen eigenlijk voor Facebook?

Een hoop geld, 100 miljoen euro, maar Facebook kan het lijden. In 2019 draaide de socialmediagigant een omzet van 70,7 miljard dollar en een winst van 18,5 miljard dollar. Die 100 miljoen dollar is 0,6 procent van de jaarwinst over 2019.

 

Hardst getroffen markten

Tineke Meijerman, woordvoerder Facebook Nederland, zegt dat Facebook investeert in de nieuwsindustrie omdat de sector onmisbaar is voor berichtgeving rondom de coronacrisis. ‘Tegelijkertijd heeft de sector te maken heeft met een enorme daling van de omzet.’

Maar verwacht zij dat een deel van het geld ook zal landen bij Nederlandse nieuwsmedia? Meijerman: ‘Het project is nog volop in ontwikkeling en ik verwacht dat de komende dagen en weken steeds meer bekend zal worden. We bouwen in eerste instantie voort op het werk dat al in de Verenigde Staten is gedaan via de Community Network-fondsen en kijken verder wereldwijd naar de hardst getroffen markten en proberen we fondsen toe te wijzen aan de uitgevers die ze het hardst nodig hebben.’

Inschrijven voor Facebook Journalism Project-nieuwsbrief

Facebook heeft voor het Facebook Journalism Project een speciale website opgericht. Bovendien is er een nieuwsbrief waar (mensen bij) nieuwsmedia zich op kunnen inschrijven, klik hier.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie