Ongehoord Nederland mag voorlopig in omroepbestel blijven van Uslu

Staatssecretaris ziet te weinig juridische basis om aspirant omroep nu de wacht aan te zeggen.

Beeld racismeuitzending ON

Ongehoord Nederland (ON!) blijft voorlopig in het publieke bestel. Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu van Media heeft besloten dat de aspirant-omroep zijn vergunning mag behouden. Dat laat ze weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om een voorlopig besluit.

De NPO vroeg Uslu in april om de vergunning van Ongehoord Nederland in te trekken, maar dat verzoek legt de bewindsvrouw naast zich neer. Ze ziet op dit moment te weinig juridische basis om een dergelijk 'verstrekkend besluit' te nemen.

Drie sancties tegen ON!

De NPO had ON! afgelopen voorjaar een derde financiële sanctie opgelegd. De boetes hielden verband met het schenden van de journalistieke code van de NPO en gasten zonder weerwoord ongefundeerde uitspraken laten doen. Ook de wettelijke verplichting tot samenwerking bij de uitvoering van de publieke mediaopdracht kwam ON! niet na. Bij herhaalde overtredingen heeft de NPO de mogelijkheid om een verzoek te doen aan de staatssecretaris om de voorlopige erkenning in te trekken. Dat deed de NPO. 

Uslu zegt nu dat er ondanks haar besluit ON! te handhaven wel degelijk iets aan de hand is bij de aspirant-omroep. doelend op de eerdere sancties. Toch ziet ze ook dat ON! de afgelopen tijd bereid was verbeteringen aan te brengen. Ze verwacht dat de omroep deze lijn zal doorzetten en wil nu dat ON! en de NPO 'constructief met elkaar in gesprek gaan'.

'Enorme overwinning'

Voorzitter Arnold Karskens noemt het besluit van Uslu 'een enorme overwinning'. Hij verwijst ook naar de verkiezingsuitslag van vorige week. 'Een bewijs dat het geluid van ON! breed gedragen wordt.

De NPO en Ongehoord Nederland krijgen kunnen binnen twee weken reageren op dit voorlopige besluit. Daarna neemt de staatssecretaris een definitief besluit.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie