Podcast van de week: De kracht achter luchtvaart

Airborne kiest audioproducties die in opdracht zijn gemaakt -van adverteerders of instanties- en die de moeite van het luisteren waard zijn.

De kracht achter luchtvaart.

Binnen het domein van podcast die worden verspreid vanuit merken of organisaties, is een soort sub-genre aan het ontstaan: podcasts die zich richten op het werven van personeel. In deze krappe arbeidsmarkt is er bij veel werkgevers een schreeuwend tekort aan de juiste mensen. Vooral in de hoek van ict en techniek is de nood hoog. En dus voeren werkgevers fanatiek campagne om zich te presenteren bij potentieel personeel. Podcasts worden daarbij steeds vaker ingezet.

Veeleisend werk

Ook Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is op zoek naar personeel. Deze dienst regelt de veilige afhandeling van het vliegverkeer in ons land: veeleisend en verantwoordelijk werk, waarvoor streng geselecteerd wordt. De dienst zoekt structureel naar nieuw personeel en is daarbij ook creatief. Zo ontwikkelde het bijvoorbeeld in het verleden games die het werk in de verkeerstoren simuleerden. 

Uitgebreide beschrijving

Eind vorig jaar ontwikkelde MediaMonks voor LVNL de campagne ‘De kracht achter de luchtvaart’. Onder diezelfde noemer wordt sinds september elke 2 weken ook een podcast uitgebracht. Het concept is vrij simpel: medewerkers vertellen over wat ze doen, waarbij ze elke keer één gebeurtenis iets uitgebreider beschrijven. Ewout Genemans is interviewer en presentator. 

Belofte

De spannende gebeurtenis is een beetje de belofte die luisteraars aan het begin moet vasthouden, en waarvan we aan het begin een paar korte fragmentjes horen. Voor we daar in de podcast zijn, horen we een uitvoerige uiteenzetting van het carrièreverloop van de geïnterviewde en de precieze werkzaamheden in de verkeerstoren. Best interessant, maar de belofte is wat grootser dan het uiteindelijke verhaal. Op zich niet erg, want dit soort podcasts voorzien in een specifieke informatiebehoefte: potentiële werknemers die interesse hebben in deze werkgever. 

Rust

De reeks zit netjes in elkaar en geeft dus een aardig inkijkje in wat het werk behelst. Slim: de reeks wordt ook gelijk op YouTube aangeboden. Hoogst waarschijnlijk is de edit ook in eerste instantie als video gemaakt, waarna de audio als podcast is aangeboden. En dat hoor je. Om een verhaal in audio goed op je te laten inwerken, is er meer rust en langzamer ritme nodig dan in video. Maar goed, misschien wil LVNL zo vast duidelijk maken dat het werk hier allesbehalve rustig is. 

Luister naar ‘De kracht achter luchtvaart’ op Spotify, of kijk op YouTube

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Op de hoogte blijven en nooit meer iets missen? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie