Podcast van de week: Hello, Nature van Subaru

Airborne kiest onderscheidende audioproducties van adverteerders waar de consument naar wil luisteren. Deze week: ‘Hello, Nature’.

Het format van de podcast van deze week lijkt vrij simpel: een podcastmaker reist langs de verschillende Amerikaanse nationale parken en legt haar reis vast in audio. Haar vervoermiddel is - hoe kan het ook anders, gezien de sponsor - een Subaru. De 8-delige serie werd in het najaar van 2021 gepubliceerd. 

Sponsor

Maar als je verder inzoomt op deze case, dan is er meer te ontdekken. De reden dat Subaru bijvoorbeeld deze podcast uitbrengt, is dat het in de VS al vele jaren een sponsor is van verschillende organisaties en initiatieven die zich inzetten voor het behoud van de nationale parken. Ook interessant aan deze productie is dat Subaru niet de enige commerciële afzender is die zich deze podcast uitbrengt. Ook REI Co-op heeft zijn naam eraan verbonden (dit is een outdoor-winkel, vergelijkbaar met Bever). 

Vallei met watervallen

‘Hello, Nature’ is ook nog eens goed en met veel aandacht gemaakt: podcastmaker en hoofdpersoon Misha Euceph vertelt over hoe zij pas op haar 21e de nationale parken ontdekt. Vanuit haar achtergrond als Pakistaans-Amerikaans was het bezoeken van parken niet iets dat gebruikelijk was. En dus horen we haar ploeteren als ze voor het eerst haar tentje moet opzetten in het donker, maar ook de sensatie van wakker worden met het uitzicht op een vallei met overal watervallen. 

Bipoc

Maar wat de serie nog interessanter maakt, is dat zij naar de parken vanuit het BIPOC-perspectief. BIPOC staat voor Black, Indigenous, en People of Color. We worden op maatschappelijk niveau gelukkig steeds bewuster van het dominante wereldbeeld dat ons wordt voorgeschoteld en hoeveel invloed dat heeft. Nog iets preciezer geformuleerd: omdat dat wereldbeeld vooral blank en hetero is, voelen veel groepen in de samenleving zich - terecht - niet gehoord. En deze podcast laat zien dat dat zelfs bij nationale parken een rol speelt. 

In de officiële geschiedschrijving over de parken wordt bijvoorbeeld maar zelden stilgestaan bij de oorspronkelijke bevolking, die er al duizenden jaren woonde - ver voor de Europeanen en andere immigranten neerstreken in de Verenigde Staten. En ook de rol van Chinese en Zwarte Amerikanen wordt maar zelden belicht. In de eerste aflevering onmoeten we bijvoorbeeld een Chinees-Amerikaans ranger van Yosemite, die uitlegt welke rol Chinese immigranten hebben gespeeld bij de aanleg van een cruciale weg die dwars door het park loopt. En zo komen er nog talloze andere verhalen voorbij die buiten het standaard-wereldbeeld vallen en dus vaak maar zelden zijn verteld. Het knappe van ‘Hello, Nature’ is dat het deze verhalen op een logische manier weet in te passen in de verhaallijn van podcast, zonder dat geforceerd wordt. 

Luister naar ‘Hello, Nature’ op Spotify.

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Luister ook naar GIEP, de nieuwste productie van Airborne over hoe de Nederlandse reclame-industrie volwassen werd. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie