Podcast van de week: Het geheim van het Meisje met de parel

Airborne kiest onderscheidende audioproducties die in opdracht zijn gemaakt. Deze week: ‘Het geheim van het Meisje met de parel'.

Podcast van de week: Het geheim van het Meisje met de parel

Nog zo’n dikke week en dan zit de grote Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum erop. Voor wie het publiciteitsoffensief van afgelopen maanden is ontgaan: nooit eerder werden er zoveel werken van Vermeer bijeengebracht. Daardoor is de tentoonstelling een grote publiekstrekker waarvan de kaarten al maandenlang uitverkocht zijn. 

Pronkstuk

Het grote pronkstuk van de tentoonstelling was het alom bekende ‘Het Meisje met de parel’. Dat hangt gewoonlijk in het Mauritshuis, maar werd voor deze tentoonstelling zeven weken uitgeleend aan het Rijksmuseum. Nationale Nederlanden is sponsor van het Mauritshuis. Door een podcast over dit topstuk uit te brengen tijdens de tentoonstelling, lift het op een slimme manier mee met alle publiciteit rond Vermeer. 

Hypotheses

In de podcast probeert Splinter Chabot uit te vinden wie het meisje met de parel is. Een intrigerende vraag waarvan je natuurlijk als luisteraar op voorhand al weet dat-ie niet beantwoord gaat worden, maar het zorgt voor een mooie spanningsboog en levert voldoende aanknopingspunten op om met verschillende experts te spreken over Vermeer en dit iconische werk. Er komen verschillende hypotheses voorbij over de identiteit van het meisje: het is altijd interessant om door de ogen van experts naar zo’n bekend werk te kijken en vervolgens te ontdekken wat zij er allemaal in zien. Ook bewonderaars zoals Spinvis komen aan het woord en vertellen waarom het in hun ogen zo bijzonder is. 

Slimme timing

Nationale-Nederlanden stelt zich als sponsor bescheiden op, en is alleen afzender. Slim. De podcast is een medium dat luisteraars heel bewust consumeren, en dus kun je volstaan met minimale branding om toch een merkassociatie tot stand te brengen. Slimmer nog is de timing: door op het juiste moment de podcast uit te brengen, surf je zonder al te veel moeite mee op alle aandacht. Uiteraard helpt het ook dat BN’er Splinter Chabot de host is van de podcast. Sinds de lancering staat de podcast dan ook hoog in de podcastcharts. 

Rust

De 3-delige reeks zit goed in elkaar en is de moeite van het luisteren waard. Waar het soms alleen aan schort is rust. Het tempo waarin de verhalen de revue passeren en waarin sprekers worden geïntroduceerd is erg hoog. Daardoor kun je als luisteraar soms niet de informatie goed op je laten inwerken en ontbreekt het reliëf. Meer rust en variatie in snelheid was deze productie zonder twijfel ten goede gekomen. 

Luister naar ‘Het geheim van het Meisje met de Parel’ 

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Op de hoogte blijven en nooit meer iets missen? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie