Shake-out in de podcastwereld

PODCASTJOURNAAL | Met een interview met Bart van Nuffelen, van de populaire true crime podcast De Kunst van het Verdwijnen.

Podcastjournaal

In de podcastwereld is een shake out gaande. De broekriem wordt aangehaald, er worden veel mensen ontslagen bij o.a. Acast, Spotify, Warner en NPR. Deze laatste Amerikaanse exploitant, ontsloeg 10% van het podcastpersoneel maar lanceerde daarover direct een nieuwe podcast: Down & Out, over de struggle van dit voormalig personeel, op zoek naar een nieuwe baan.

Het is een natuurlijk proces waarin realiteiten terugkeert en kwaliteit boven komt drijven. Podcasts die overigens het meeste kans hebben om wel te slagen, gaan over waargebeurde misdaad. Edison onderzoek heeft de batting averige in het leven geroepen. Die metric legt bloot dat true crime podcasts de meeste kans hebben een hit te worden.

Nog een greep uit het podcastnieuws in dit Podcastjournaal:

  • In de VS werd grootschalig onderzocht wat luisteraars het meeste doen tijdens het luisteren naar podcast. Op nummer 4 (gedeeld): wandelen en koken, op 3 sporten, en reizen/onderweg en op nummer 1... tijdens huishoudelijke taken.
  • Onderzoek geeft ook aan dat boomers (55+) achterblijven als het gaat om adoptie van podcast. Er is weinig groei. Best raar want ze hebben de middelen en veel tijd. Het zit simpelweg niet in hun systeem, maar podcast biedt toch kansen, want radio wel populair.

Maker van de maand

In dit Podcastjournaal een interview met Vlaming Bart van Nuffelen, de Maker achter de populaire true crime podcast De Kunst van het Verdwijnen. Hij vervlocht drie verhaallijnen vernuftig met elkaar binnen een serie die zich volledig afspeelt in de Joodse wijk van Antwerpen: een bankroof, een ontsnapping aan de nazi's en een aanslag op een Joods jongerenkamp. Van Nuffelen kondigt een mogelijk vervolg aan op de serie.

De podcastexoot

De podcastexoot tenslotte is De Schaakpod. Als je pubers tegenwoordig urenlang achter een scherm ziet zitten, kan het zomaar zijn dat ze op Chess.com een partijtje online schaken tegen iemand anders in de wereld. En dus geen Youtube short, TikTok of Fortnite. Mede ook door Corona en enkele schandalen in de schaakwereld de afgelopen tijd, en de populaire serie The Queens Gambit, is schaken, en zeker ook online schaken, ook bij de jeugd ineens heel populair. En sinds eind 2022 dus ook een podcast over deze denksport.

Luister Een Podcastjournaal via Spotify of Apple podcast.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie