Vodafone verbetert zichtbaarheid fietser met interactieve jas

Vodafone Nederland heeft samen met de Fietsersbond een interactieve jas ontwikkeld: de Smart Jacket.

De Smart Jacket helpt om het smartphone gebruik voor navigatie te elimineren. Hoe dit werkt: Voordat de fietser op pad gaat, voert hij een route in op zijn navigatie-app. De smartphone verdwijnt in een speciaal vak in de jas. Van hier stuurt de smartphone de route naar driehonderd ledlampen die zijn verwerkt in de mouwen van de jas. 

Afhankelijk van welke mouw er oplicht, weet de fietser welke bocht hij moet nemen. Tegelijk laten 289 led-lampjes op de rug die het omringende verkeer zien wat de fietser gaat doen. Een bewegingssensor in de mouw van de jas kan een ‘dank je’ of ‘smiley’ animatie triggeren waarmee de fietser andere weggebruikers kan bedanken wanneer ze zich gedragen als een heer in het verkeer.

Onderzoek van GfK, Vodafone Nederland en de Fietsersbond toont aan dat eenderde van de fietsers in Amsterdam de smartphone gebruikt tijdens het fietsen. Daarvan gebruikt 40% de smartphone om te navigeren. En meer dan de helft van de fietser zegt daarbij wel eens in gevaarlijke situaties te komen doordat ze onvoldoende aandacht voor het verkeer.

Deze conclusie spoorde Vodafone en de Fietsersbond aan om te kijken of mobiele technologie op een slimme manier gebruikt zou kunnen worden om een positieve impact te hebben op het verkeer. &;Na de eerste praktijktests zal de TU Delft het werk aan onze uitvinding voortzetten en de Smart Jacket verder ontwikkelen,&; zegt  Sabine van Loon, Head of Consumer Services bij Vodafone: 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie