Waarom duurzame verpakkingen een zakelijke noodzaak zijn

Leiderschap op het gebied van duurzaamheid biedt kansen

Gisteren tijdens Tweede Paasdag werd ook de Dag van de Aarde (Earth Day) gevierd. Deze dag is in 1970 in het leven geroepen waarop - tegenwoordig - wereldwijd evenementen voor het milieubehoud worden georganiseerd. Het doel van deze campagne is mensen te laten nadenken over hun consumentengedrag en de invloed hiervan op onze planeet. Hoewel dit aan de ene kant aandacht en actie van het individu vraagt, begint dit bij grote fabrikanten en merken. Juist zij kunnen drastische maatregelen nemen door niet-recyclebare materialen te vermijden en voor duurzame alternatieven te kiezen. 

Van wondermateriaal naar status voor wegwerpcultuur
Waar plastic in het begin van de 21e eeuw nog gezien werd als wondermateriaal, staat het tegenwoordig symbool voor onze wegwerpcultuur. Veel van het plastic gooien we na eenmalig gebruik weg en slechts een klein percentage wordt gerecycled. Toch lijkt het erop dat de plasticproductie in 2050 verviervoudigd zal zijn en dat de plasticsoep alleen maar verder zal groeien. Het roer moet om, zeker bij supermarkten en voedselproducenten die gebruik maken van niet-recyclebaar plastic. Als het aan het Europees Parlement ligt komt er vanaf 2021 dan ook een verbod op wegwerpplastic waar betaalbare alternatieven voor zijn. 

(Milieu)bewustheidstrend
Naast milieuorganisaties en de politiek die zich over dit onderwerp buigen, uiten ook steeds meer consumenten hun zorgen. Wereldwijd hebben acht op de tien mensen het gevoel dat we onderweg zijn naar een milieuramp, tenzij we onze gewoonten snel veranderen. De (milieu)bewustheidstrend zorgt ervoor dat we groener, gezonder en milieuvriendelijker willen leven. Daarmee verandert ook ons koopgedrag en onze houding tegenover merken die met deze trend meegaan – of juist niet. Zo is 82% van de volwassenen in de Verenigde Staten het ermee eens dat de fabrikanten recyclinginitiatieven voor de producten die ze verkopen moeten ondersteunen. Duurzaam verpakken is niet langer een keuze voor merken, maar een noodzaak. 

Third moment of truth
Vanuit een consumentenperspectief is er steeds meer een ‘derde moment van de waarheid’ – uit het whitepaper ‘The Third Moment of Truth’.

Verpakkingen
Aan de ene kant vervullen verpakkingen een essentiële rol bij het beschermen, vervoeren en vers houden van producten. De diepere laag is dat de tastbare en ontastbare merkelementen in verpakkingen samenkomen. Ze zijn daarmee een belangrijk aspect in de ontwikkeling van merkassociaties bij consumenten. Vandaag de dag zullen merken bij het produceren van verpakkingsmateriaal echter moeten werken binnen smallere marges omdat de overheid en consumenten meer meekijken. We bevinden ons op een spreekwoordelijk omslagpunt, waar de fundamentele kenmerken van verpakkingsdesigns vijftig jaar nadat het recyclingsymbool in het leven is geroepen steeds vaker in twijfel worden getrokken. 

Merken die worden gezien als toonaangevend op het gebied van milieuduurzaamheid zullen hiervan profiteren. Starbucks kondigde eind vorig jaar aan dat al hun 28.000 winkels vanaf 2020 rietjes-vrij zullen zijn. Hierdoor bespaart de koffieketen zo’n miljard (!) rietjes per jaar en draagt hiermee een steentje bij aan een duurzamere wereld. De mening tegenover het merk verandert hierdoor in positieve zin, zo blijkt uit Ipsos’ onderzoek. 48% van de volwassenen tussen de 18 en 34 in de Verenigde Staten zegt na deze aankondiging een positiever beeld te hebben over Starbucks. In een wereld van vlakke groei in FMCG, zijn het juist de verpakkingen die kansen bieden voor fabrikanten. Zij kunnen – en moeten – leiderschap tonen door het ondernemen van actie. Hoe speel je hier als merk op in? En nog belangrijker: hoe word je voorloper? 
 

Nieuwswaardige voorbeelden van vernieuwende, duurzame verpakkingsdesigns – uit het Whitepaper ‘The Third Moment of Truth’.
Nieuwswaardige voorbeelden van vernieuwende, duurzame verpakkingsdesigns – uit het Whitepaper ‘The Third Moment of Truth’.

In het whitepaper ‘The Third Moment of Truth’ gaat Ipsos in op verduurzaming van verpakkingsmateriaal en deelt resultaten uit het onderzoek naar de manier waarop verschillende onderdelen van verpakkingsdesign positieve resultaten kunnen genereren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het Five ‘H’ Framework, aangevuld met andere aspecten die een steeds grotere rol spelen bij het keuzeproces. 


Lees het volledige whitepaper in het Engels hier
 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →