Ajax antwoordt met perfecte PR op verwijt van ‘je reinste plagiaat’

Amsterdamse voetbalclub heeft zijn marketing en PR goed op orde.

Ajax blijkt het ook te kunnen, in Engeland hebben ze er al meer een traditie in; met een goede grap reageren op supporters.

Zo kreeg de Wolves-fan Richard Gough een brief nadat hij had geklaagd dat het clublogo op zijn bestelde Wolves-shirt er omgekeerd op bleek te zitten. Matt Grayson, hoofd communicatie van Wolverhampton, schreef gevat dat sommige zaken er ondersteboven nu eenmaal  beter uitzien – ‘zoals de eindranglijst van vorig jaar’.

Maar vooral de opmaak van de brief was spot on.

De klacht en het shirt
brief wolves

Edwin van der Sar - niet de man voor een dijenkletser, wel van de Britse onderkoelde humor - toonde zich ook van zijn beste kant toen het nieuwe Ajax-shirt de maat werd genomen.

Het lijkt volgens oud-bestuursleden van studentenvoetbalvereniging Forward namelijk wel opvallend veel op de kostuums die de studenten twee jaar geleden lieten ontwerpen voor het 115-jarig bestaan. 'Je reinste plagiaat'. Het Forward-shirt was op geïnspireerd door het shirt waarmee Oranje het EK 1988 won.

In de brief schrijft Van der Sar dat Ajax kan ‘ontkennen noch bevestigen dat wij jullie prachtige lustrumpakken hebben gebruikt als inspiratie voor ons nieuwe uittenue’.

Maar de partner Adidas heeft de kostuums ook gezien, schrijft de Ajax-directeur, ‘en gelezen dat jullie het Adidas-shirt uit 1988 als inspiratie hebben gebruikt. Hiermee bekennen jullie indirect zelf plagiaat te hebben gepleegd’.

Na ‘een zeer kort overleg’ heeft Adidas echter besloten geen rechtszaak  aan te spannen, meldt de oud-goalie: ‘Sterker nog, namens Adidas mogen wij jullie Adidasballen aanbieden. Daarnaast hebben we jullie kantine een klein beetje opgeknapt en dankzij BUD  jullie biervoorraad een beetje aangevuld’. Van der Sar eindigt met een Three Cheers.

Het ‘plagiaatshirt’ van Ajax, ingelijst en wel en met als rugnummer het Forward-oprichtingsjaar 1903, hangt inmiddels aan de muur van de kantine in Groningen.

Forward tweet
reactie Ajax
brief van der sar
Brief van der sar

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie