Dit zijn dé 20 vrouwelijke vakexperts die ertoe doen in communicatie

Vandaag is het internationale vrouwendag. Welke vrouwen doen ertoe in het communicatievak. Deze!

Vandaag is het internationale vrouwendag.  Welke vrouwen doen ertoe in het communicatievak. Deze! En niet noodzakelijk in volgorde van belangrijkheid.

1. Betteke van Ruler

No brainer natuurlijk. Moeder van het vak. Opgebloeid na haar vroegtijdig emeritaat. Zeg scrum en je zegt Betteke. Zeg communicatieplan en je zegt prullenbak. Prijkt zelfs op een internationale lijst van zeer gerenommeerde internationale communicatievrouwen naast goeroes als Deirdre Braikenbeen. Kortom: geef ons Betteke maar.

2. Noelle Aarts

Voert ook dit jaar weer de lijst aan van 25 meest inspirerende communicatieprofessionals. Noelle is links en toch leesbaar. Energiek, enthousiast en ze beschikt over een eigenschap die in de mannenwereld maar al te vaak ontbreekt: zelfrelativering, Bovenal geeft ze het vak een richting waar het zelf niet opkwam. En zo hoort het bij vernieuwers.

3. Karen van Bergen

Wat Leendert Bikker ooit probeerde, een internationale functie bij een internationale pr-keten, lukt Karen van Bergen. Moeiteloos. Aimabele vrouw met oog voor talent. Onze nationale pr-trots in het buitenland begon ooit bij Van Luyken  - wie kent het nog -  en leidt inmiddels op het hoogste niveau de PR-bureaus die deel uitmaken van Omnicom. U las over de fusie van Ketchum. Fleishman Hillard en Porter Novelli in Nederland? Juist. Karen.

4.  José Woldring

Also known as Media Nanny (foto). Vrouw achter het wereldsucces van menig - zo niet iedere - Nederlandse dj. We noemen bijvoorbeeld Martin Garrix. Groot geworden door groot te denken maar ook door op de details te letten. Schreven wij in onze top-25 (waar ze op plek 9 staat) dat zij graag een vorkje meeprikt bij haar moeder thuis, prompt meldt media nanny ter beeldcorrectie dat ze ook gewoon gelukkig getrouwd is en een kind heeft. En of we dat even willen aanvullen. Waarvan akte.

5. Mirjam Otten

Eindelijk een kerel bij de politie, zo schreven we al grappend over het gebrek aan stevige mannen in de top van deze Nationale Miskleun. Maar dat werd ons niet in dank afgenomen door de vrouwen eh... politie. Dus dat doen we niet meer. Mirjam Otten is gewoon een vakvrouw pur sang. Niet omver te krijgen en daar houden we van.

6. Debbie de Wagenaar

Van McDonald's naar Monsanto (waar ze minder dan een jaar zat) naar Friesland Campina. We kunnen in ieder geval vaststellen dat de loopbaan van Debbie de Wagenaar steeds duurzamer wordt. Al is het maar de vraag of ze Monsanto had verlaten als Bayer daar het boeltje niet had overgenomen. Hoe dan ook: een van de zeer weinige vrouwelijke communicatiedirecteuren in het beursgenoteerde bedrijfsleven!

7. Fleur van Bruggen, Unilever

Ah gelukkig. We hebben er nog een gevonden. Nog een vrouw in de mannenwereld van de C-suite. Fleur van Bruggen, Unilever. Toegankelijk en erg van nu. Staat genoteerd, maar wel met een voorbehoud. We kijken kritisch en argwanend naar de keuzes die de boterfabrikant gaat maken de komende maanden en hoe daarover gecommuniceerd wordt.

8. Marjolijn Meynen

Iets minder high profile door haar overstap van het Rijksmuseum naar de Bijenkorf, maar nog steeds een voorbeeld voor velen. Geef haar even en het warenhuis trekt evenveel bezoekers als de Nachtwacht.

9. Maartje van der Helm

Hoofd communicatie en strategie bij Rijkswaterstaat. Succesvol pionier op het gebied van vernieuwing in overheidscommunicatie. Genomineerd voor communicatieman/vrouw van het jaar 2017. Aardig detail: was ooit communicatievrouw van Dirk Scheringa bij DSB.  

10. Mignon van Halderen

Lector. Zette Though Leadership op de kaart toen er nog nauwelijks een kaart was. Waarvoor Bravo! Inmiddels is elke ceo filosoof en draagt menig voorzitter van de raad van commissarissen bij aan een betere wereld. Tot de aandeelhouders gaan morren, want ja - ook aan Thought Leadership hangt een prijskaartje.

11. Cathelijne Janssen

Ook zo'n voorvechtster. Accountability is haar ding. Dat klink als accountant en zo is het maar net. Van accountability is vrij lastig een sexy onderwerp te maken, maar Cathelijne gaat onverdroten en onvermoeibaar door. Al jaren. Tot de dag dat elke communicatiedirecteur keurig zijn boekhouding op orde heeft.

12. Nelleke Barning

DSM-communicatievrouw die vorig jaar overstapte naar Zwitserland, waar ze Global Director Communications & External Affairs werd bij DSM Nutritional Products. Zat 10 jaar voor de PvdA in de gemeenteraad van Maastricht.

13. Corine van Impelen

Bestuurslid Logeion, hoofd Communicatie & Evenementen bij Naturalis. Viel vooral op dankzij een dino. Ofwel: deed de T-Rex en scoorde maximale free pub. Genomineerd voor Communicatievrouw van het Jaar 2017.

14. Yvonne van Bokhoven

Leidt Lewis, voorheen Lewis PR. Stampte in haar dooie eentje de snelste groeier in de Nederlandse markt uit de grond. Bescheiden, maar waarom eigenlijk?

15. Saskia Kapinga

Wat is nu de boodschap van Shell? Gaan ze eindelijk eens voor duurzaam of telt - zie Unilever - alleen de korte termijn? De communicatie van Koninklijke Olie verkeerde tijden in even slechte staat als het milieu in Nigeria. Na het vertrek van good old Bert Regeer en Herbert - ik doe dit baantje er even naast - Heitmann, is ons niet duidelijk geworden wie daar de pr-klus klaart. Onze hoop is nu gevestigd op Saskia Kapinga. Op de longlist voor Communicatiemanager van het Jaar 2017. 

16. Joyce Veekman

Werd dankzij IOC-bestuurslid en KLM-ceo 'Camiel met de losse handjes' in een week tien jaar ouder maar bleef desondanks fier overeind bij onze blauwe nationale trots. Stapte over naar de overheid en maakt daar als directeur communicatie 'mooie stappen' (we citeren haar informele baas Stephan Schrover) op het gebied van interactie met de burger.

17. Simone Boitelle

Is de Media Nanny de vrouw achter Martin Garrix, dan is Simone is de vrouw achter Jeroen Dijsselbloem. Al klinkt dat misschien wat onvriendelijk op deze internationale vrouwendag. Laten we zeggen dat Simone Dijsselbloem veel sterker maakt. Wil meer dan eigenlijk mag in het Haagse circuit.

18. Uneke Dekkers

Baas van Citigate FF. Parel in de kroon van de financiële PR-bureaus in Nederland. Rustig en bescheiden geleid door unieke Uneke. Dertig man personeel inmiddels en dat is wel eens anders geweest bij Citigate.

19. Jacqueline Bosselaar

Het vertrek van partner van het eerste uur Marnix 'Het PR Bureau' Geus verliep niet zonder geraas en gedonder. Maar inmiddels kan de bescheiden Bosselaar laten zien dat ze al die tijd minstens zo belangrijk was als Geus.

20. Tineke Meijerman

Jong maar niet geheel onbedorven - als het om PR gaat, tenminste. Want werkte onder meer bij Google en Hill and Knowlton. Wordt door vakgenoten gezien als groot talent. Waakt als een kloek over het gedachtegoed van Facebook en doet dat met verve. Dat types als Bert Brusse daar chagrijnig van worden, ach...

Mis je iemand?

Ongetwijfeld zijn we namen van prominente voorbeeldvakvrouwen vergeten. Zet jouw favoriet in de reacties en vergeet niet te vermelden waarom zij zo goed is! 

Advertentie
advertisement
Advertentie