De filmpjes van gemeenten zijn soms hilarisch en altijd treurig

Gemeenten zijn met een ongekend massale actie begonnen, waaronder 71 filmpjes van wethouders . Dit voor de actie #gemeenteninnood.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de gemeentelijke financiën. Veel gemeenten zitten zwaar in de problemen, maar minister Ollongren van Binnenlandse Zaken weigert ze meer middelen te geven.

Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG, liet in een filmpje op Twitter namens alle 355 gemeenten weten dat voor veel gemeenten de financiële positie onhoudbaar is.

Maatschappelijke voorzieningen, en onderhoud zijn niet  meer op te brengen. Als er geen geld bij komt, moeten de lokale belastingen fors omhoog – ‘en dat wil niemand in deze tijd’ – of dreigen grootschalige bezuinigen.  

De gemeenten zelf zijn met een ongekend massale actie begonnen. 247 gemeenten stuurden of steunden brandbrieven, 70 bestuurders reisden naar Den Haag om vandaag hun noodkreet kracht bij te zetten. Maar liefst 71 gemeenten maakten filmpjes van wethouders voor de actie. #gemeenteninnood.

Vooral die laatste vallen erg op. Soms zijn ze ronduit amateuristisch of hilarisch, maar altijd zijn ze treurig vanwege de noodkreet die erin klinkt en de mensen die het raakt; de meest kwetsbare groepen in Nederland.

 

 

 

Advertentie
advertisement

 

Olst-Wijhe

Als je wil laten merken dat de water aan je lippen staat als gemeente, dan laat je toch gewoon zien dat het water aan je lippen staat. Een hoofdrol voor wethouder Hans Olthof van de gemeente Olst-Wijhe.

 

Katwijk

Een gemiste loopbaan als acteur voor wethouder Adger van Helden van Katwijk. Met zijn 'help help, de gemeente' zit je direct in het filmpje.

 

Noordenveld

De pauper-wethouders van het gevangenisdorp Veenhuizen van de gemeente Noordenveld. Prachtig einde ook: 'We komen er niet meer uit'

 

Appingendam

Appingendam dacht: we nemen het 'schreeuwen van daken' letterlijk. Bijna dan, het dak zit nog een stukje hoger. 

 

Westerkwartier 

De gemeente Westerkwartier dacht af te sluiten met een gezamenlijk oproep. Zo'n zoom-videogesprek is daar alleen weinig geschikt voor. 

Plaats als eerste een reactie

Advertentie