Reuters: Amazon verwijderde negatieve boekrecensies omdat China dat wilde

Amazon.cn toont gemanipuleerde recensies bij boeken over de Chinese president, stelt Reuters op basis van eigen onderzoek.

Amazon.com via de smartphone
EPA/Ritchie B. Tongo

E-commercereus Amazon buigt in China voor druk van de Chinese Communistische Partij (CCP) en verwijdert op zijn website negatieve kritieken over staatshoofd Xi Jingping. Dat meldt Reuters op basis van eigen onderzoek. Een noemenswaardig voorbeeld is dat de CCP twee jaar geleden bij Amazon klaagde over de reviews van boeken rondom Jingping.

Het was de bedoeling dat er op amazon.cn alleen 5-sterrenreviews getoond werden bij boeken die met het staatshoofd te maken hadden. Amazon zwichtte door alle reviews rondom Jingpings boeken te verwijderen en geen nieuwe toe te staan. Ook de reactiemogelijkheid werd en is uitgeschakeld. 

Amazon wil groeien in China

Dat Amazon gehoor geeft aan de beïnvloeding van de CCP, komt volgens Chinakenners omdat de webwinkel wil groeien in China. Amazon probeert met name via zijn Kindle-e-readers, cloud-computingtak en e-commercetak voet aan de grond krijgen in China. De webwinkel wil daarom een goede verstandhouding onderhouden met de Chinese overheid, die strenge regels hanteert voor het bedrijfsleven. 

Overheid regelt het bedrijfsleven

Recent maakte Yahoo daarom bekend te vertrekken uit China en staakte ook LinkedIn (onderdeel van Microsoft) enkele activiteiten in het land. Chinese bedrijven mogen van de overheid niet te machtig worden. Toen Alibaba dit jaar een beursgang wilde maken, stak president Jingping daar persoonlijk een stokje voor. De steenrijke Alibaba-oprichter Jack Ma heeft zich vervolgens teruggetrokken uit de publiciteit, volgens Chinakenners op bevel van de CCP.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie