Kan écht: Quinoa bunkeren in restaurant zonder personeel

PR-stunt FNV Horeca werd twee maanden geleden al gelanceerd in San Francisco, en loopt als een trein

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Verbazing, ergernis en sympathie vallen FNV Horeca ten deel dat het eerste restaurant zonder personeel een stuntje bleek om de arbeidsomstandigheden van restaurantpersoneel aan de kaak te stellen. Leuk idee, doel heiligt middelen, hoofdstedelijke hipsters bij de neus genomen. Next.

Opmerkelijk is dat het concept om een restaurant zonder bediening, zichtbare kok of afwassers twee maanden geleden al opende. Maar dan . Gevestigd in zo ongeveer de meest techy buurt van de Westerse wereld is het een restaurant dat zich juist richt op de hyperfoody postmodernist die juist wél alles van voedsel en bereiding wil weten. Eatsa quinoa eatery is namelijk gespecialiseerd in superfoods, met name quinoa, en volgens de eerste staat de rij belangstellenden tot buiten te wachten. Early adopters waarschijnlijk: Hate People? Love Quinoa? Your Dream Restaurant Just Opened
Personeel
Eigenlijk is het een soort mega-febo, met een opvallend clean, rustig interior design. Klanten bestellen via ipads, rekenen af via betaalautomaten en halen zelf hun bestelling uit een ‘vending machine’. Daarna kiest de bezoeker een tafeltje in een ruimte die toch veel associaties oproept met een tandtechnisch laboratorium.

Ook opvallend is dat de personele besparing juist ten goede moet komen aan het eten zelf: volgens de bedenkers kunnen zo meer handjes worden ingezet om snelheid te maken in de keuken en dat komt de kwaliteit van de bewerkelijke geserveerde maaltijden weer ten goede. Daardoor kan het met minder halffabricaten, meer vers, meer kwaliteit en meer arbeidsintensieve variatie. Eatsa wil concurreren op kwaliteit en snelheid.

Voor ambachtelijk en goed geschoold personeel is er meer werk, voor minimaal afgeknepen werkstudenten minder. Dat zal de Nederlandse vakbond aanspreken.


Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie