Tony’s Chocolonely legt slaafvrije missie voor altijd vast met gouden aandelen

Drie missiebewakers krijgen speciaal aandeel in bedrijf en kunnen elke juridische wijziging in Tony’s missie tegenhouden.

Tafel in Tony's chocoladebar

Tony’s Chocolonely komt met een nieuw juridisch mechanisme dat zijn missie om 100% slaafvrije chocolade te maken voor altijd beschermt en vastlegt, ongeacht de aandeelhoudersstructuur.

Onder de naam Mission Lock worden er drie gouden aandelen toegekend aan drie onafhankelijke zogenoemde Mission Guardians. Zij krijgen de zeggenschap om elke juridische wijziging in Tony’s missie en zijn 5 samenwerkingsprincipes tegen te houden.

De drie bewakers hebben veel ervaring in duurzaamheid en het boeken van maatschappelijke resultaten.

Bewakers

De voorzitter van Tony’s Mission Lock is Seth Goldman, oprichter van Honest Tea en Eat the Change, bestuursvoorzitter van Beyond Meat.  

Journalist en tv programmamaker Ikenna Azuike heeft brede ervaring in sociaal- en klimaatactivisme, strategie en journalistiek,

Anne-Wil Dijkstra werkte bij Tony’s als zogeheten chief of impact, operations en people & culture. Zij heeft als ‘insider’ kennis van Tony’s impactmodel heeft en hoe je dit in de praktijk toepast.

Publiciteit zoeken

De drie hebben hebben geen vetorechten, maar wel verschillende andere mogelijkheden om stappen te ondernemen als zij vinden dat er een breuk met de missie lijkt plaats te vinden.

In eerste instantie is er de mogelijkheid om samen te werken met het senior-management van Tony’s om zorgen snel weg te kunnen nemen.

Mocht er geen oplossing gevonden worden dan kunnen de Mission Guardians de publiciteit zoeken, zowel via een dubbele pagina in Tony’s jaarFAIRslag als via een internationale dagbladadvertentie in alle ‘gouden markten’ waar Tony’s actief is.

Als laatste kunnen de drie naar de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam stappen voor onderzoek en arbitrage.

Meldpunt

De bewakers kunnen uiteraard zelf mogelijke pijnpijnten signaleren, maar ook gebruikmaken van het meldpunt dat tony’s in het leven roep. Iedere stakeholder kan zijn of haar zorgen uiten met de Mission Guardians. Van medewerker, cacaoboer tot klant en chocofan. Het emailadres is contact@tonysmissionlock.org.  

De Mission Guardians en Tony’s Chief Chocolonely, Douglas Lamont, presenteren zichzelf voor de eerste keer tijdens Tony’s Fair op 8 juni in de Gashouder in Amsterdam. Daar tekenen zij het officiële oprichtingsdocument van Tony’s Mission Lock.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie