Waarom heeft de loyaliteitskaart afgedaan?

Klanten lopen niet meer warm voor de klassieke spaarkaart. We willen iets met meer zingeving. Maar wat? En waarom?

Waarom heeft de klassieke loyaliteitskaart afgedaan?
Laten we de loyaliteitskaart ten grave dragen.

In het vorige blog droegen we de klassieke loyaliteitskaart ten grave. We constateerden dat klanten er niet meer warm voor lopen en dat ze iets anders willen. Iets met meer zingeving. Een ongemakkelijke conclusie voor veel bedrijven. Maar waarom is het eigenlijk zo? Waarom heeft de loyaliteitskaart afgedaan?

Hoge verwachtingen

Vroeger stopten klanten hun nieuwe loyaliteitskaart – hun eigen persoonlijke klantenkaart – met hoge verwachtingen in hun portemonnee. “Vanaf nu wordt alles anders. Het bedrijf belooft mij te willen leren kennen, mij op maat te willen bedienen, en waardering te tonen voor mijn loyaliteit.” En dat kón ook. Met de technische mogelijkheden konden bedrijven de gegevens van hun klanten scherp analyseren en er vergaande conclusies aan verbinden. Niets stond hen in de weg om de klant echt te waarderen.

Geen centrale plek in de klantrelatie

Maar de praktijk bleek weerbarstiger. Wat de reden ook was, bedrijven hebben nagelaten de loyaliteitskaart een centrale plek in de klantrelatie te geven. En klanten hebben gereageerd door de loyaliteitskaart links te laten liggen. Hij zit in hun portemonnee en ze sparen er wat korting mee, maar daar houdt het ook mee op. Hij weerhoudt hen er niet van naar een ander bedrijf over te stappen.

Dat is jammer. Want welk bedrijf wil er nu geen intensieve relatie met zijn klanten? Een relatie waarin je precies weet wat je aan elkaar hebt, waarin je waardering toont voor elkaar en waarin je trouw bent aan elkaar. Zodat de klant terugkeert, want zoals we in ons vorige blog al schreven: een bedrijf wil maar één ding liever dan nieuwe klanten, en dat is klanten die terugkeren.

Investeren

Bedrijven hadden de loyaliteitskaart in moeten zetten om te bouwen aan de klantrelatie. Ze hadden dat serieus moeten nemen en erin moeten investeren. Een relatie is geven en nemen. Dat is de enige manier waarop het gezond kan blijven. Dat geldt voor de liefde, maar ook voor klantrelaties. Je kunt als bedrijf niet alleen je voordeel – de terugkerende klant – nemen, je moet ook investeren. Je moet je klant verrassen, hem laten voelen dat hij bijzonder is, en nooit verzaken.

Maar zo is het niet gegaan. En daarom zijn we op het punt waar we zijn: met een klantenportemonnee vol plastic waar hij geen enkel persoonlijk gevoel bij heeft. Erg jammer.

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Marianne Bruijn
Niks ‘kaartjes in je portemonnee’ meer: Stocard it is, omdat dat veel handiger is dan zo’n berg plastic
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Kees
Nu weten we nog niet welk alternatief flyeralarm te bieden heeft. Kennelijk hebben ze daar zelf geen behoefte aan 'een relatie waarin je precies weet wat je aan elkaar hebt'.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.