Consumentenbond: ‘Aziatische auto’s veel betrouwbaarder dan Europese’

Kwantitatief onderzoek wijst uit dat je met een Citroën of een Volkswagen veel vaker langs de weg staat dan met een Toyota of een Hyundai.

Pech langs de weg

De meest betrouwbare auto's komen nog steeds uit Azie. Dat blijkt althans uit het jaarlijkse mankementenonderzoek van de Consumentenbond. Mini is het enige Europese automerk in de betrouwbaarheidstop 10 van de bond.

Net als in alle voorgaande 20 jaar, staan in de top 10 vooral automerken uit Korea en Japan. Koploper is Lexus (8,8). De gelukkige bezitters van dit luxe merk van Toyota melden zelden tot nooit problemen. De enige niet-Aziaat, de Duitse Mini deelt een 4e plek met Mitsubishi. Beiden merken krijgen een 8.

Advertentie
advertisement

Tesla valt tegen

Nieuw in de lijst is Tesla. De elektrische auto’s dit merk scoren gezamenlijk een 6,3 waarmee het merk op plaats 22 eindigt. De Consumentenbond: ‘Vooral over Model S zijn er klachten. Tesla voert vaak 's nachts updates uit via wifi-verbinding. Maar gefrustreerde eigenaren melden dat de softwareproblemen door de update alleen maar erger zijn geworden in plaats van opgelost.’ Overigens doen niet alle Tesla's het slecht, zegt de Consumentenbond. ‘De relatief nieuwe Model 3 doet het wel goed.’

Opvallende stijgers

Een aantal auto's dat vorig jaar slecht scoorde, revancheert zich volgens de Consumentenbond. ‘Zo klimt Fiat op van plek 20 (6,1) naar plek 14 (6,7). Vooral de stadsauto Fiat 500 scoort relatief goed. Ook Seat doet het beter. In 2019 was het merk hekkensluiter met een 5,2, nu staat het met een 6,6 op plaats 15. De stijging is vooral te danken aan de betrouwbare Ibiza.’

De laagste cijfers gaan dit jaar naar de Franse merken Citroën (6,2) en Peugeot (6,1) en, helemaal onderaan, het Italiaanse Alfa Romeo (5,7).

Over het onderzoek

De Consumentenbond vroeg aan 8.000 autorijders hoe vaak zij in de periode juni 2019 - juni 2020 met pech langs de weg stonden of, bij minder accute problemen, naar de garage moesten met hun auto. 74% meldt geen panne te hebben gehad, 26% moest 1 of meerdere keren naar de garage.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie