Ook VodafoneZiggo stopt met adverteren op X

Nederlandse Loterij en Bol.com gingen de telecomprovider voor.

ANP

Ook VodafoneZiggo stopt voorlopig met adverteren op socialmediaplatform X. Volgens de telecomaanbieder 'past het op dit moment' niet bij de merken van het bedrijf. 'We hebben daarom besloten onze advertenties op dit platform vanaf maandag te pauzeren', laat een woordvoerster weten.

Nederlandse Loterij

Vorige week maakten de Nederlandse Loterij en webwinkel bol ook al bekend te stoppen met adverteren op X. De Nederlandse Loterij gaf aan zo 'de plaatsing bij ongewenste en ongepaste berichten verder te willen voorkomen'. Bol meldde al gestopt te zijn met adverteren toen Elon Musk het voormalige Twitter had overgenomen. De webshop wil zijn merk niet langer verbinden aan X 'door een gebrek aan content moderation'.

Bol plaatst ook geen eigen tweets meer op X. 'We monitoren en reageren nog wel op mensen die via dit kanaal klantvragen stellen en sturen deze door naar onze customer service', zei een woordvoerder.

Update 28 november 13:30: ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stopt met adverteren op X. De overheidsinstantie blijft het socialmediakanaal nog wel gebruiken om vragen van klanten te beantwoorden en om eventuele storingen kenbaar te maken, zegt een woordvoerster. 'Het bereik van X onder onze doelgroep liep de afgelopen maanden al terug. Er zijn alternatieven om de doelgroep te benaderen', aldus de RVO, dat onderdeel is van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Advertenties en campagnes van de RVO stonden al 'op conservatief'. 'Dat betekent dat X extra inspanningen pleegt om onze (betaalde) berichten niet te plaatsen onder religieuze, seksueel getinte of politieke berichten', licht de woordvoerster toe.

Adolf Hitler

De afgelopen tijd kondigden meerdere grote bedrijven, zoals IBM en Apple, al aan te stoppen met adverteren op het platform in verband met antisemitisme op X. Dat deden ze nadat onderzoeksgroep Media Matters screenshots publiceerde van advertenties die te zien waren onder berichten waarin de ideeën van Adolf Hitler of het Derde Rijk werden opgehemeld.

(Bron: ANP)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie