Trustpilot heeft in 2021 meer nepreviews verwijderd en bedrijven gewaarschuwd

Het recensieplatform deelde meer waarschuwingen uit aan bedrijven die consumenten misleiden. Ook zijn er 2,7 miljoen nepreviews verwijderd.

Recensieplatform Trustpilot heeft naar eigen zeggen vorig jaar 2,7 miljoen nepreviews verwijderd. Dat komt neer op 5,8 procent van het totaal aantal achtergelaten reviews in 2021 en vrijwel evenveel als de 5,7 procent in 2020. Trustpilot heeft vorig jaar wel veel meer bedrijven gewaarschuwd vanwege misleiding, meer waarschuwingen op zijn website geplaatst én meer bedrijven officiële cease and desist-brieven gestuurd. Dat meldt de reviewwebsite in zijn tweede transparantierapport. 

Consumenten gebruiken Trustpilot en concurrerende platforms om een indruk op te doen van de dienstverlening van een bedrijf. De echtheid van de reviews is daarom essentieel. 

Detectieplatform verbeterd

Van de 2,7 miljoen nepreviews die vorig jaar van Trustpilot verwijderd zijn, zijn er 1,8 miljoen automatisch gedetecteerd door Trustpilot's slimme software. De resterende niet-eerlijke-reviews zijn gerapporteerd door bedrijven en consumenten en vervolgens verwijderd door medewerkers van Trustpilot. Het platform zegt dat zijn detectiesoftware in 2020 zeker 19 procent meer nepreviews gevonden heeft en daarom steeds beter wordt.

Meer waarschuwingen en brieven gestuurd

Een nepreview kan door een consument of bedrijf achtergelaten worden. Voorbeelden van wat Trustpilot een nepreview noemt, is een review van een bedrijf op zijn eigen Trustpilot-profiel, een advertentie vermomd als beoordeling, een review die niet gebaseerd is op een aankoop of dienstverlening en een bewust negatieve bedrijfsreview op de pagina van een concurrent. 

Lang niet alle bedrijven blijken (on)bewust netjes om te gaan met het reviewsysteem van Trustpilot. Zo heeft Trustpilot vorig jaar 121 duizend waarschuwingen gestuurd naar bedrijven en consumenten; liefst 210 procent meer dan in 2020. Het platform heeft in 2021 totaal 1425 cease and desist-brieven gestuurd naar bedrijven die zich na een waarschuwing bleven bezighouden met nepreviews. Dat zijn 38 procent meer brieven dan het jaar ervoor. 

Ook heeft Trustpilot in 2021 vier keer zoveel waarschuwingen geplaatst (totaal 2637) op de openbare profielpagina's van bedrijven. Tot slot heeft Trustpilot de contracten met 136 betalende bedrijven stopgezet omdat zij de voorwaarden van het platform schenden.  

 

Nepreviews bij wet verboden

Nepreviews zijn al verboden omdat ze een vorm van misleiding zijn, maar worden per 28 mei expliciet bij wet verboden. Op die datum treedt een nieuwe wet in werking die webwinkels verschillende nieuwe regels oplegt en bestaande regels verduidelijkt. Adformatie publiceerde onlangs een achtergrondartikel over wat de veranderingen concreet inhouden voor websites en consumenten. Eerder verscheen al een achtergrondartikel over dat de branche blij is met het aanstaande verbod op nepreviews

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie