Waarom Floris van Bommel kritiek krijgt op een fotoshoot in Zanzibar

Het Nederlandse schoenenmerk en Katja Schuurman krijgen om twee redenen kritiek op de reclame.

Eén van de foto's
Afbeelding via Instagram

Het Nederlandse schoenenmerk en actrice Katja Schuurman krijgen kritiek op een fotoshoot voor zomerse sandalen. Met name de foto die (bijgesneden) boven dit artikel zichtbaar is, kan rekenen op felle reacties. Schuurman en een man lopen in nette foutfits over een weg in het Afrikaanse land Zanzibar, met rechts in beeld twee lokale kinderen die op blote voeten rondlopen. 

Links op de foto staat de tekst Katja Schuurman (hartje) Floris. Bekende en minder bekende personen vinden het een vreemde setting om luxe schoenen te promoten. Een bekende Twittergebruiker merkt op: 'Katja Schuurman en Floris van Bommel maken reclame voor sandalen naast kindjes zonder schoenen in Zanzibar. What a time to be alive.' Deze tweet is inmiddels duizenden keren geliked en honderden keren gedeeld. Een andere Twittergebruiker vraagt zich af of de kinderen met toestemming van hun ouders gefotografeerd zijn. 

Advertentie
advertisement

Schuurman en CO2-uitstoot

De fotoshoot krijgt ook kritiek omdat Schuurman regelmatig aandacht vraagt voor de klimaatcrisis. Zo schreef ze in maart vorig jaar op Instagram dat het 'van het grootste belang is dat we onze CO2-uitstoot terugdringen.' De actrice benadrukte dat mensen minder CO2 kunnen uitstoten en meer bomen en planten kunnen laten groeien. 

Bekende en minder Nederlanders vinden het hypocriet dat Schuurman dergelijke oproepen plaatst en zelf voor een fotoshoot naar het verre Zanzibar vliegt.

Vergadering of fotoshoot?

Opmerkelijk zijn de verschillende verklaringen van Floris van Bommel en Schuurman. Het schoenenmerk schrijft op zijn eigen kanaal: 'Katja en Floris organiseerden een vergadering op Zanzibar en al hun schoenenbaby's mochten mee. Bekijk hieronder de strandfoto's van Katja's sneakers, sandalen en booties.' Schuurman zelf meldt op Instagram onder andere: 'We fotografeerden mijn tweede zomercollectie met Floris van Bommel, en op het laatste moment mocht mijn styliste niet mee vanwege een corona besmetting. Er was natuurlijk wel een plan qua styling, maar de laatste beslissingen worden altijd pas op de locatie genomen.'

Onder de betreffende Instagram-post zijn veel negatieve reacties te vinden die met name over de verre bestemming van de fotoshoot en kinderen op blote voeten gaan. 

Adformatie heeft Floris van Bommel om een reactie gevraagd en ontving van pr-bureau So PR een uitgebreid, algemeen statement. Het schoenenmerk schrijft hierin onder andere: 'We begrijpen dat iedereen tegenwoordig op de toppen van zijn en haar tenen loopt als het aankomt op alle mogelijke vormen van misbruik. Wat ons betreft is daar hier geen sprake van. De kinderen hebben met toestemming van de ouders een paar minuutjes meegewerkt aan de foto. Wij zijn van mening dat over de wereld reizen, het ontmoeten van mensen en het tonen van culturen positief is en bijdraagt aan meer verdraagzaamheid. Deze kinderen wonen in een kustdorp in een mooi huisje en gaan naar school. Ze hebben voor het figureren op deze foto een vergoeding gehad. We hebben altijd lokale gidsen bij ons die als tolk en mediator fungeren. Zij hebben netjes met de ouders van deze kinderen afspraken gemaakt.'

Floris van Bommel wil geen verdere toelichting geven.

Advertentie