Premium

Via adviseert bureaus de uurtarieven te verhogen

Branchevereniging Via adviseert aangesloten bureaus hun uurtarief te indexeren voor 2023 op basis van de hoge inflatiecijfers.

Foto: ANP/ Berlinda van Dam

Branchevereniging Via adviseert aangesloten bureaus hun uurtarief te indexeren voor 2023. Deze indexering is noodzakelijk om het bedrijfsresultaat op hetzelfde niveau te houden. Gezien de huidige inflatie is het advies een gemiddelde stijging van 10 tot 15 procent door te voeren. Via signaleert dat een te klein gedeelte van de leden een indexatie heeft toegepast, terwijl dit volgens de brancheorganisatie noodzakelijk is om het communicatie- en reclamevak duurzaam te laten groeien en ruimte te houden voor creatief en innovatief werk. Afgelopen jaren stegen de tarieven van bureaus nauwelijks. 

 

Een advies voor prijsverhoging door een brancheorganisatie zou door mededingingsautoriteiten kunnen worden gezien als het maken van prijsafspraken/kartelvorming. Omdat het gaat om een stijging die is gekoppeld aan openbare macro-economische cijfers is er hier geen sprake van en heeft Via besloten toch een duidelijke aanbeveling te geven. 

Saskia Baneke, directeur van Via Nederland: 'Uit gesprekken met onze leden blijkt dat minder dan een derde jaarlijks de verkooptarieven indexeert. Slechts een enkeling denkt de huidige inflatiecijfers voor 100 procent door te berekenen. Daarnaast is er een verwachte salarisstijging op komst. Deze stijgende kosten zetten het perspectief van veel van onze leden onder druk. Vandaar wij dit signaal als Via aan onze leden en de industrie afgeven. Om in onze branche ruimte te behouden voor groei en innovatie lijkt komende indexatie nodig en onoverkomelijk.'

 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie