Premium

Wereldplek in Werelderfgoed. Het is prettig werken in het belangrijkste monument van Rotterdam

Digitaal bureau Dot.Control huist in de Van Nellefabriek, icoon van de industriële architectuur.

De Van Nellefabriek, voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek, is een van de meest uitzonderlijke iconen van industriële architectuur in de wereld en gebouwd tussen 1925 en 1931. Het gebouw bestaat uit gebouwen met gevels van voornamelijk staal en glas. De fabriek werd gezien als ‘ideaal’, want was open naar buiten en het verschafte daglicht.

De ideale werkomstandigheid. Ook de reden waarom de directie van digital creative agency DotControl Mark Landman en Rutger Buijzen en Marcel van Zwieten deze fabriek kozen als hun eerst onderkomen in 2007. Door succes en de daarmee gepaard gaande groei van het aantal werknemers, is het bureau inmiddels verhuisd naar een groter onderkomen aan de overkant waar, voorlopig nog, plek genoeg is. 
 

Advertentie
advertisement
Van Nelle-fabriek
Uitzicht op de gevangenis

Ondanks de enorme ruimte en hoogte, oogt de werkstek van het Rotterdamse Dot.Control gezellig. Een plek die uitstraalt dat het daar lekker werken is. En lekker (roller)skaten, vanwege de industriële gladde betonvloer en die grote ruimte dus, maar dat terzijde. Bij binnenkomst in de eerste hal zien we, naast de gebruikelijke bureaus, bubble chairs (de ‘hangplek’), een huiskamerzitje compleet met chesterfield en Perzisch tapijt, twee skicabines (‘voor hele kleine meetings’), een tafelvoetbalspel en aan de achterkant, door de hoge ramen, zien we water, de Schie, met aan de overkant een groot gebouw met oranje en blauwe muren.

Nogal een dissonant tegenover het luchtige witte Van Nellecomplex waarbij glas en aluminium domineren. Commercieel directeur Landman vertelt dat dat een gevangenis is en dat de reden dat het gebouw zo’n afwijkende kleur heeft, komt door het feit dat het Van Nellecomplex de Unesco werelderfgoedstatus heeft. Gebouwen in de buurt mogen niet dezelfde kleur hebben. 

buiten
kantine

De kade aan het water wordt bij mooi weer goed gebruikt. Er staan tafels en een grote Weber-barbecue. Landman: ‘Afgelopen hebben we hier vaak buiten kunnen zitten en heeft onze barbecue-squad zich veelvuldig nuttig kunnen maken.’ 

Rechts naast de grote hal waar je binnenkomt is er nog zo’n grote hal. Ook hier bureaus en een aantal gezellige zitjes. Landman: ‘We hebben onlangs een aantal bureau weggehaald. Na de coronatijd werken we hybride en komt het dus nooit meer voor dat iedereen op kantoor is. En we hebben gemerkt dat mensen het fijn vinden om te werken in die cosy zitjes met de laptop op schoot.’ 

In het midden zijn glazen vergaderruimtes annex zeer stille werkplekken. Daarachter de kantine geoutilleerd met houten picknicktafels met bar en dj booth. Het laat zich raden dat deze ruimte regelmatig dienst doet als borrel- en feestruimte (‘we hebben ook aan actieve party squad’). Achter deze ruimte die gescheiden wordt door een hele hoge rugleuning van een lange gestoffeerde bank, bevindt zich nog een grote ruimte met tafels en weer een gezellige huiskamerzithoek. 
 

Zitje
Tafeltennis

Landman is blij met de ruimte en de plek. ‘Toen we hier in 2017 introkken, was door het architectenbureau dat hier zat, de basis voor een mooie werkruimte als gelegd. Ook de locatie is perfect, goed te bereiken met het OV en met de auto. Ik vind het belangrijk dat mensen het fijn vinden om hier te komen werken. Coronatijd heeft bewezen dat persoonlijk contact onmisbaar en heel essentieel is. Mensen werken naast hun salaris ook voor de persoonlijke contacten. Het is dus belangrijk dat die ontmoetingsplek een prettige is.’

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Advertentie