Trending deze week: Is Reddit's blackout slechts het begin van digitale protesten?

Is dit de start van een golf aan digitale stakingen op social media?

Op het grootste online discussieplatform Reddit zijn sinds afgelopen weekend groepen aan het protesteren. Dit doen ze in actie tegen het nieuwe beleid dat de ontwikkelaars hebben aangekondigd en binnen no-time willen doorvoeren. Met meer dan 50 miljoen dagelijkse gebruikers is dat een sterk gebaar, dus hoe groot is die impact op het social media landschap? Wij, van Dorst & Lesser, gaan hier dieper op in.

Wat is er gaande?

Reddit is hét voorbeeld van het groeiende gedecentraliseerde internet: platformen die bestaan uit diverse subgroepen waarbij deelnemers (tot op zekere hoogte) de touwtjes in handen hebben. Zo creëren veel ontwikkelaars zelfs een eigen app voor hun subgroep. Populaire voorbeelden hiervan zijn Apollo en Redditisfun, die ook nog eens meer functionaliteit bieden dan de officiële app. Tot nu toe was het maken van eigen apps gratis, maar vanaf 1 juli gaat Reddit hier veel geld voor vragen. De aankondiging kwam laat en is voor veel derde partijen financieel niet haalbaar. Om dit tegen te gaan, hebben zo’n 7600 subgroepen zich de afgelopen dagen op slot gezet. Sommigen hebben zelfs besloten tot onbepaalde tijd op slot te gaan, waardoor het aantal dagelijkse gebruikers duidelijk zal zakken. 

Heeft een online protest echt zin?

Twee dagen na het protest stuurt ceo Steve Huffman een intern bericht, waarin hij mensen oproept om alle ‘ruis’ te negeren en dat deze blackout vanzelf wel weer voorbij gaat. In tegenreactie zeggen veel gebruikers over te stappen naar het net-niet-vergeten Tumblr en worden subgroepen volgezet met grote videobestanden van de genoemde ruis. 

Zal dit Huffman toch forceren om iets te doen aan het beleid? Wij denken van wel! Wij vinden social media dé ideale manier om snel een groot aantal mensen te kunnen bereiken en te activeren, neem een voorbeeld aan de Black Lives Matter protesten die binnen no-time je tijdlijn overnamen. Ook veel influencers zetten hun kanalen in om hun grotere idealen te promoten. Dus wat ons betreft zal social media een steeds grotere plek worden voor tegengeluid. Wat denk jij?

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie