Artsen zonder Grenzen lanceert campagne rond 50-jarig bestaan

Buutvrij for life en Johan Kramer maakten de campagne 'Al 50 jaar niet te stoppen' op basis van de Nobelprijs-speech uit 1999.

Artsen zonder Grenzen heeft een campagne gelanceerd rondom het 50-jarige bestaan. Het van oorsprong Franse Médecins Sans Frontières is opgericht door dertien artsen en journalisten. Artsen zonder Grenzen ontving in 1999 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar humanitaire en medische werk wereldwijd. De speech dient als basis voor de door Buutvrij for life ontwikkelde campagne.

Destijds sprak de toenmalige internationale voorzitter, Dr. James Orbinski, zich uit over het Russische geweld tegen burgers in Tsjetsjenië: 'We zijn er niet zeker van dat woorden altijd levens kunnen redden, maar zwijgen kan zeker dodelijk zijn.' Deze woorden klinken nog altijd door in de organisatie en Artsen zonder Grenzen blijft zich kritisch uitspreken over onaanvaardbare situaties.

 

Advertentie

De speech van Artsen dient als basis voor de korte video 'Al 50 jaar niet te stoppen’. Iconische foto’s van Artsen zonder Grenzen geven een beeld van hulpverlening door de jaren heen.  
 
Regisseur Johan Kramer van Halal zocht met een team van twee beeldresearchers een week lang in het enorme beeldarchief en cureerde een selectie van foto’s die tezamen een indringend fotoverhaal vormen met de tekst van de speech. Om de film een eigen stijl en een bepaalde rauwheid te geven die past bij Artsen zonder Grenzen, werden de 72 uitgekozen foto’s gefilmd op 35mm filmmateriaal. Hierdoor kwamen de foto’s letterlijk tot leven en werd er met behulp van bijzondere belichting, beweging en attributen voor de lens diepte in de beelden gecreëerd. 

'Soms moest ik bijna met m’n handen voor de ogen door bepaalde beelden heen en realiseerde ik me constant dat deze humanitaire en medische hulp echt uniek is en helaas meer dan ooit nodig is, aldus Kramer. 

Al 50 jaar niet te stoppen

In Nederland

Artsen zonder Grenzen wordt gedreven door de overtuiging dat ieder mens in gevaar recht heeft op medische zorg. Wereldwijd werken er momenteel zo'n 45.000 mensen voor Artsen zonder Grenzen, waarvan 80 procent uit de projectlanden zelf komt. In 1984 werd de Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen opgericht. 

Credits

Verantwoordelijk bij Artsen zonder Grenzen: Adelinde Bennaars en Anneke Hardick 
Bureau: Buutvrij for life 
Account: Joëlle Kout, Charlotte van der Zanden 
Creatives: Bram Eigenfeld, Tim Teunissen, Allard Jaspers 
Creatieve Director: Maarten Boer 
Strategie: Thomas van der Mijl, Stephan Alspeer 
Curator en regie: Johan Kramer 
DOP: Henk Otte 
Productie: HALAL 
Uitvoerend producent: Job Sanders 
Producent: Poeiwah Cheung 
Post-Productie: Andrea Bodnár 
Filmlab: Studio L’Equipe 
Offline editor: Govert Janse 
Sound design: Diederik Idenburg @ MOST 
Sound mix: Stephan Bakker @MOSTGraphic Design: Ashley Grovers & Jurjen Versteeg @ From Form 
Color Grading: Joppo @De Grot 
Online edit: Robin @ De Grot 
Post-Producer @ De Grot: Vera Allertz 
Focus Puller: Paco Kumar 
2nd AC: Walt van der Aar 
Light: Bart Nieuwenweg 
Grip: Wesley Westerhuis 
Setdresser: Johan Klun 
Met dank aan alle AzG-fotografen, Cédric Gerbehaye/Maps Images, Paolo Pellegrin / Magnum Photos, Pep Bonet, Stephan van Fleteren 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Advertentie