Premium

Campagnerapport: Aquamini-commercial van Lidl doet het waanzinnig goed

De reclame van Lidl scoort op verschillende vlakken stukken beter dan de benchmark.

Deze week in het campagnerapport van Adformatie en MeMo²: de AquaMini-commercial van Lidl en de 2020-wervingscampagne van YoungCapital. De campagne van de supermarkt is ontwikkeld door Joe Public Take-Away Advertising, de commercial van het uitzendbureau is afkomstig van het bureau Herc.

Lidl prijst in zijn advertentie de AquaMini’s aan: tien verschillende pluche knuffels in de vorm van zeediertjes. YoungCapital probeert jongeren aan te sporen om via het uitzendbureau aan de bak te gaan. Hierbij introduceert het uitzendbureau de nieuwe pay-off ‘We Give Work’. (Onderzoeksverantwoording, zie onderaan.)

Lidl pakt door na Vitamini’s

De supermarktketen had eerder de spaaractie 'Vitamini’s', pluchen poppetjes die groente en fruit voorstelden. De vervolgactie is ook weer rond pluchen figuren, nu zeedieren: AquaMini´s.

De commercial die de spaaractie aankondigde heeft een grote impact: 67% van de televisiekijkers herkent namelijk de commercial, ruim boven de MeMoBenchmark (54%). Daar komt bij dat de waardering voor de advertentie hoog is. Televisiekijkend Nederland vindt namelijk dat Lidl bovengemiddeld scoort op onderscheidend karakter (71%), fit tussen merk en commercial (74%) en duidelijkheid (77%).

Christine Braun, Manager PR & Communicatie van Lidl zegt over het doel van de commercial: ‘De spot bevat een sterk pull-effect, dankzij kinderen die hun ouders vragen om bij Lidl boodschappen te doen voor AquaMini's. Door er ook een flinke dosis humor en attractiviteit aan toe te voegen, hebben we bij menig kijker een lach kunnen ontlokken. We hebben ontzettend veel positieve reacties gehad op deze commercial, met als resultaat dat de AquaMini-knuffels de deur uitvlogen.’

Johan Goedhart, Director Product & Platform van MeMo² en verantwoordelijk voor THX., begrijpt wel waarom de AquaMini´s-campagne zo goed scoort. ‘Ongeveer driekwart van de kijkers stelt dat de campagne goed bij de supermarkt past en de boodschap wordt helder gecommuniceerd. Lidl weet zich met deze commercial ook nog eens te onderscheiden van de concurrentie volgens het televisiekijkende publiek. Oftewel, goede voorwaarden voor een impactvolle campagne.’

‘We Give Work’ van YoungCapital

De commercial van YoungCapital wordt door ongeveer een derde van televisiekijkend Nederland herkend (31%). 66% is van mening dat er sprake is van een onderscheidende commercial. De advertentie scoort ook goed op het uitdragen van een duidelijke boodschap (68%) en fit tussen merk en commercial (70%).

Margriet de Kroon, Marketing Director van YoungCapital: ‘In de eerste campagneperiode hebben we heel mooie resultaten gezien, waarbij we met onze campagne focussen op een doelgroep bestaande uit jongeren in de leeftijd van 16 tot 24 jaar.'

Goedhart vult aan: ‘In het campagnerapport wordt een representatieve groep van Nederlandse televisiekijkers van minimaal 18 jaar oud meegenomen in het onderzoek. Dit zou een verklaring kunnen zijn in waarom YoungCapital lager scoort op herkenning vergeleken met Lidl.’

*Onderzoek via MeMo²-platform THX.

Voor het uitvoeren van het onderzoek voor het campagnerapport maakt MeMo² gebruik van het eigen crossmediale meetplatform THX. Via het reclameverwerkingsmodel van THX. wordt ten eerste herkenning gemeten, waarna Nederlandse televisiekijkers de commercials kunnen waarderen. 307 Nederlanders hebben de commercial van Lidl beoordeeld, 318 Nederlanders die van YoungCapital.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie