Dit zijn de kerstcommercials van Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus

Sinterklaas is vertrokken, tijd voor de kerstcommercials van de grote supermarkten.

Kerstcommercials 2019
AH, Jumbo, Lidl en Plus

Uit de UK hebben we al de ene na de andere prachtig gemaakte en ontroerende commercial voorbij zien komen, maar in Nederland starten we traditiegetrouw met kerstcommunicatie vanaf het moment dat de Goedheiligman the building verlaten heeft. Op alfabetische volgorde (en toevallig genoeg ook op volgorde van marktaandeel): de commercials van Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus. (Full credits van alle commercials helemaal onderaan.)

Advertentie
advertisement

Geef je mening!

Adformatie brengt in samenwerking met CommercialReview in kaart welke van de vier kerstcommercials het meest wordt gewaardeerd door het Nederlands publiek. De uitkomst van dit kwantitatieve onderzoek publiceren wij volgende week.

Doe je ook mee? Klik hier en geef je mening!

Albert Heijn: De zoon van Ilse

Waar Albert Heijn de vorige jaren zoekende was wat de invulling van de kerstcommercials betreft, heeft het nu – eindelijk – een concept om zijn feestcommunicatie aan op te hangen. Niet Ilse (‘de nieuwe Piekema’), maar haar zoon pakt de hoofdrol in deze eerste Ilse-Kerstcommercial. ‘Zullen we kerst bij mij doen’, zegt hij tegen zijn vader en moeder vanaf de achterbank van de auto, waarop Ilse zegt: ‘Bij jou? Tuurlijk!’ Daarop ontspint zich het volgende verhaal.

Een onvergetelijke kerst met de favoriete gerechten van Nederland.

Jumbo: Moeders naar Japan

et leuke aan een langlopend reclameconcept met een gezin in de hoofdrol, is dat je de hele familie ouder ziet worden en de kinderen ziet opgroeien. In deze commercial niet (zoals vorig jaar) een hele trits zingende Jumbo-BN’ers, maar een verhaal over de moeder van het gezin die vlak voor de kerst op zakenreis naar Japan moet. Hoe moet dat dan met de voorbereidingen voor het kerstdiner? Nou, zo dus.

Jumbo kerst commercial 2019

Lidl: Lidl by Lidl by Lidl…

Lidl is net als vorig jaar het kerst-buitenbeentje. In 2018 zagen we de corps-vrinden van Beau van Erven Dorens, dit jaar wordt de kerst opgehangen de Dusty Springfield-hit ‘Little by little’, voor de gelegenheid verhaspeld tot ‘Lidl by Lidl’ en daarmee houdt de supermarkt vast aan het zo hertalen van liedjes (Lidl Brown Bag (in plaats van Little Green Bag), Bio (in plaats van Rio van Maywood)), in een nieuwe Lidl-context. De commercial is een sequentie van allemaal verschillende kerstscènes. Het vertederende grapje aan het eind moet ‘de Lee Dell’ van 2019 worden.

LIDL TVC 40s KERST BABY PREVIEW

Plus: Kerst doe je samen

Plus staat erom bekend de emo-snaar met Kerstmis hard te willen aanslaan. Vorig jaar werd de commercial niet door iedereen even goed begrepen (‘wie is er nou overleden’?), dit jaar gaat het om geboorte. Onder de klanken van een aangrijpend Stille Nacht, spoedt een familie zich naar het met geboren kindeke. Leuk grapje in de staart: zie de zojuist bevallen moeder intens genieten van een hapje carpaccio; ze mag weer rauw vlees eten.

PLUS Goed eten is samen eten - kerst commercial 2019

Credits Albert Heijn

Albert Heijn: Johan van der Zanden, Inge Wortelboer, Valesca Benjamin

In co-creatie met: TBWA\Neboko, Dentsu Aegis, Holy Fools (productie) en Jelle de Jonge (regie)

 

 

Credits Jumbo:

Verantwoordelijk bij Jumbo: Roy van Keulen, Ruben Mekenkamp, Sander van de Gevel, Maurice Nieuwland, Marlon Verbrugge

Bureau: Alfred International

 Creatie campagne: Aad Kuijper, Patrick de Zeeuw, Bies Vermeulen, Sebastiaan Kenter

Strategie: Edward van de Ridder

Account: Aafke Obbes, Jochem Bron, Edgar Rijnders, Liz Ponds

TV Director: Charlotte Kempers

Studio: Dion Slegt, Jurre Lüken

Productiemaatschappij TV: Jonkers Hofstee Film

Regisseur: Hans Jonkers

Producer: Barbra Pronk

DOP: Nico Hovingh

Editor: Kim Hinrichs

Geluidsstudio: STMPD 3D animatie, VFX, 

post productie: Postoffice

Grading: Daphne Maierna

 Creatie foodproductie: Patrick de Zeeuw, Marie-Louise Diekema, Tim Olland

TV Producer: Vittoria Robijns

Productiemaatschappij: Chuck Studio’s

Regisseur: Floris Holtland

Producer: Merel Brand

DOP: Tom Bakker

Editor: Gert-Willem Visser

Online: Marco Kruk

Grading: Efraïm Gons

Geluid: STMPD

 

 

(Lidl communiceert geen credits)

 

 

 

Credits Plus:

Klant: PLUS Supermarkten  Manager Merk & Communicatie: Okke Wiarda  Marketing Communicatie Manager: Esmée Blom  Campagnemanager: Marieke Lazeroms

Bureau: J. Walter Thompson Amsterdam  Creatie: Chris Sant, Dieuwer Bulthuis, Edwin van Kuilenburg, Henk Jantz Account: Budi Gonzalez de Chaves, Charlene Thomas Producer: Kiek Beljaars

Productie: Pink Rabbit  Regie: Ismael ten Heuvel DOP: Daan Bukman Edit: MRTN  Online/grading: Captcha!  Muziek: Massive Music Sound: Studio Alfred Klaassen

Advertentie