Premium

Donnie en Statiegeld Nederland pleiten voor 'Statiemonnie' en ander campagnenieuws

Ook Milieudefensie, Lidl en Achmea lanceren opvallend creatief werk.

'Keep bringing it back, get Statiemonnie!', zo luidt het devies van rapper Donnie.

Milieudefensie maakt vuist tegen vervuilers

Milieudefensie lanceert de tweede campagne in zijn strijd tegen 'vervuilende bedrijven' zoals ING en Shell. De campagne is wederom ontwikkeld door Indie Amsterdam, het nieuwe bureau van de activistische milieuorganisatie. 

Vervuilers zijn sterk, maar met z'n allen zijn we sterker, zo luidt de onomwonden boodschap. 'We gebruiken de gebundelde krachten van onze leden om vervuilers voor de rechter te slepen en ze te houden aan de klimaatafspraken', aldus Milieudefensie. 'En met succes. Het eerste proces tegen Shell werd gewonnen, en nu volgt het hoger beroep en de zaak tegen ING.' 

De ietwat cynische pay-off 'We kunnen niet wachten' moet staan voor de urgentie van de oproep en het enthousiasme van Milieudefensie, aldus de organisatie zelf. 

De campagne wordt breed uitgerold: op televisie, online video, social media en via outdoor. Christian Borstlap regisseerde de commercial.

Credits:
Milieudefensie: Donald Pols, Wijnand Duyvendak, Rogier van der Weijden, Victor van den Belt, Nine de Pater
Bureau: Indie Amsterdam
Animatie: Part of bigger plan
Regie: Christian Borstlap
Sound studio film: Public Audio
 

Statiegeld Nederland en Donnie introduceren 'Statiemonnie'

En wéér is er een merk dat Donnie voor een campagne heeft ingevlogen. Zagen we de goedlachse rapper vorige maand nog in de goed ontvangen campagne van De Vegetarische Slager (en daarvoor bij o.a. Febo, Toto, Albert Heijn en New York Pizza), is het nu Statiegeld Nederland dat hem heeft gestrikt. 

Statiegeld Nederland, de stichting die verantwoordelijk is voor het statiegeldsysteem in Nederland, lanceert een grootschalige campagne die de consument moet stimuleren om meer plastic flessen en blikjes in te leveren. Zo'n 95 procent van de Nederlanders weet wel dat er statiegeld op blikjes en plastic flessen zit, maar levert die nog altijd níet in, zo wijst onderzoek uit. 

De campagne (door reclamebureau Noise en productiehuis Better Call Sol) heeft kortgezegd als doel het gedrag van de consument te veranderen en wordt breed uitgerold: op televisie, radio, social media en via online-kanalen. In de vorige campagne van Statiegeld Nederland ('Das monnie bro') waren het de rappers van De Jeugd van Tegenwoordig die de hoofdrol speelden. 

Jeroen Hillen, directeur Statiegeld Nederland: 'Met de nieuwe campagne willen we de Nederlander op luchtige wijze aansporen lege plastic blikjes en flessen in te leveren. Ingeleverde statiegeldverpakkingen worden namelijk weer verwerkt tot grondstof en we willen de consument bewust maken van de voordelen hiervan. Naast milieuvoordelen krijg je bovendien 'Statiemonnie' terug!'

De campagne heeft een doeltreffende strategie: goed voorbeeld doet volgen. Er is gezocht naar iemand die een breed publiek aanspreekt, een boodschap luchtig kan overbrengen én zonder belerend te zijn mensen kan motiveren, aldus Hillen. Vandaar rapper Donnie. 

Hillen: 'Er is een catchy track ontwikkeld, die weer is verdeeld in tien verschillende knotsgekke video's, met een refrein waarin de kernboodschap naar voren komt: 'Keep bringing it back, get Statiemonnie!' Donnie speelt in elke video een andere rol: van scholier tot sportinstructeur, en laat zo zien dat er 'eigenlijk geen excuus is' om je flessen en blikjes niet in te leveren, aldus Statiegeld Nederland.

De eerste drie van de tien versies zijn nu live. Als het 'eindelijk lekker weer' wordt volgt een 'parkversie', meldt Noise desgevraagd. Ook moet er straks een 'Koningsdag-variant' het levenslicht zien. Daarover later ongetwijfeld meer.

Credits:
Klant: Statiegeld NL – Misja Janvier
Bureau: Noise Amsterdam
Creatie: Wouter Vanhaeren & Gijs van der Schoot
3D, Animatie & Design: Nick Zijlstra, Robert van Luijk, Joram Hibbel
Account & Strategie: Gwen Hanrath & Simone de Jong, Anouk Heuver
Productie: Better Call Sol
Regisseur: Kevin Boitelle
 

Lidl zet 'eigen merk' centraal

De nieuwe campagne van Lidl draait om 'fans en hun favoriete producten'. Het is de tweede campagne in korte tijd van de hand van Alfred, sinds vorig jaar het vaste reclamebureau van Lidl. 

Lidl kiest wederom voor een humoristische insteek van de campagne, waar bureau Alfred enigszins om bekendstaat. Wel is de nieuwe campagne wat meer ingetogener dan de vorige, waar het vooral draaide om 'kopen kopen kopen'. In de nieuwe campagne wordt met name het 'eigen (en voordelige) merk' voor de bühne gebracht. 

De campagne wordt uitgerold op televisie en via online kanalen. 

Achmea: 'Meer doen, minder blabla'

De financiële dienstverlener Achmea roept in zijn nieuwe campagne de Nederlander op om 'ergens voor te gaan'. 'We praten allemaal graag over wat er anders moet: meer vegetarisch eten, vaker de trein pakken, niet appen tijdens het rijden. Maar deze woorden verliezen betekenis als je niets dóet. Met deze campagne willen we hier aandacht voor vragen', aldus Achmea. 

Achmea (waar merken als Interpolis en Zilveren Kruis onder vallen) maakt zich naar eigen zeggen hard voor 'duurzaam samenleven' en wil zodoende een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. 'Dat kunnen we alleen samen met anderen: klanten, partners, relaties en medewerkers. Als we allemaal meer doen en minder praten, maken we meer impact. Daarom agenderen we het fenomeen 'Blablabla' en willen we Nederlanders motiveren om het niet alleen over goede intenties te hebben, maar ook echt iets te gaan doen', aldus Achmea.

Het betreft de derde campagne na 'vuurwerk' en 'krakers' (ouderenwoningen) binnen de reeks 'Samen leven volgens Achmea'. De campagne is ontwikkeld door TBWA\Neboko en wordt uitgerold op televisie en via online kanalen.

Credits:
Opdrachtgever: Achmea 
Bureau: New Growth Strategies (onderdeel van TBWA)
Media: Mindshare 
Productie: Make 
Productiemaatschappij: Czar 
Regisseur: Martin Werner 
Offline: MRTN 
Music: Upright Music Copenhagen
Sound design: Wave studios
VFX en online: Studio WhooHoo! 
Grading: Hannibal Lang (BaconX) 
Social: Team5PM
 
premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie