Rotterdamse start langdurige campagne voor 'nieuw type' reiziger, de do-rist

Langdurige campagne ‘a different kind of tourist’ is gemaakt door XYZ Creative Agency in opdracht van Rotterdam Partners.

Ze zijn er al tijden, de mensen die zich geen toerist noemen maar reizigers. Die helemaal opgaan in de plaatselijke gewoonten, zich net zo gedragen als de locals, of dat althans proberen, en die dus niet zoals het gewone klootjesvolk een beetje de toeristische highlights gaan lopen bezoeken, laat staan zich tot tourist traps zouden laten verleiden.

Ze worden ook al tijdenlang met allerlei initiatieven aangesproken vormen aangesproken. In 2005 startten drie jonge onderneemsters in Amsterdam bijvoorbeeld Like-a-local, een concept waarbij reizigers in contact worden gebracht met het lokale leven in wereldsteden.

Advertentie
advertisement

Verdwalen willen 

Zestien jaar later claimt ook Rotterdam deze nieuwe soort toerist te hebben ontdekt, sorry, dit nieuwe type reiziger. Het presenteert die als een nieuw species met een eigen naam de do-rist. Uit de persinformatie: ‘Dat is iemand die mixt met de locals, zelf ontdekt wat ie leuk vindt en wil verdwalen om zo de parels te ontdekken’, staat er in de persinformatie. Bovendien past de do-rist bij de Rotterdamse doen-mentaliteit.

De havenstad is een langdurige campagne ‘a different kind of tourist’ begonnen, gemaakt door XYZ Creative Agency in opdracht van Rotterdam Partners. De campagne moet de do-rists bereiken en overhalen naar Rotterdam te komen, te beginnen in Nederland en wanneer het weer verantwoord is ook in de buurlanden.

Eerst de do-rist, daarna Rotterdam

Met de do-rist willen de campagnemakers een statement maken,en tegelijkertijd zo inclusief mogelijk blijven’, zegt Roos Greiner, partner bij XYZ. De campagne is gestart met met oneliners die de do-rist typeren, zoals: ‘A do-rist needs a holiday after a city break.

Greiner: ‘Dit zorgt dat de doelgroep zich herkent en thuis voelt bij de term. Daarna komt pas Rotterdam in beeld. Door met een groene sticker het woord ‘toerist’ in do-rist te veranderen snapt iedereen in één oogopslag dat er ook ruimte is voor een ander soort toerist.’

In korte video’s wordt duidelijk waar de do-rist naar op zoek is en wat Rotterdam te bieden heeft. Bijzondere plekken in de stad komen natuurlijk in beeld, maar bovenal staat de diversiteit aan mensen centraal.

Onderbelichte wijken

Een belangrijke rol speelt het platform ‘dorotterdam.com’ dat informatie over stad en zijn bewoners en ondernemers geeft. Een groot aantal bekende en minder bekende Rotterdammers is geïnterviewd. Veel tips van deze locals brengen onderbelichte wijken onder de aandacht en gaan over gratis bezienswaardigheden.

Volgens de persinfo van de campagne krijgt de do-rist deze parels van de stad niet op een presenteerblaadje. ‘En omdat do-risten eigenzinnige consumenten zijn, worden ze opgeroepen naar Rotterdam te komen en daar vooral hun eigen gang te gaan.’

Een echte do-rist had daar de hele campagne natuurlijk niet voor nodig gehad.

Credits

 

Opdrachtgever: Rotterdam Partners

Verantwoordelijk bij opdrachtgever: Claire van Schagen, Nicole van den Adel 

Bureau: XYZ Creative Agency 

Productie: FALSUM 

Director: Jordy Huijbregts

D.O.P. Nino Kennis  

AC: Joek Tempelaars
Producer: Jamy Vodegel

Editor: Joseph Gariba

Visagie: Minou Meijers  

Styling: Rosa van der Horst

Sound: Justin Welgraven

Colour grading: Frans Suijs 

Campagne identiteit: Daan Rietbergen

Fotografie: Willem de Kam
Animaties: Rowan de Geus

Plaats als eerste een reactie

Advertentie