VVD is dankzij grote donaties met afstand de grootste adverteerder deze verkiezingen

Uitgaven partijen blijven achter bij verkiezingscampagnes van 2021.

Beeld uit verkiezingsfilmpje van de VVD voor de laatste dagen van de campagne

Tijdens het SBS6-debat vorige week kreeg Nederland ineens een beeld van de donateurs die de VVD met flinke bedragen steunen. Frank van Gool, eigenaar van uitzendbureau Otto Workforce en goed voor een donatie van een ton aan de campagne van Dilan Yesilgöz mocht een vraag stellen, niet nadat hij eerst even reclame voor haar maakte.

Het was opmerkelijke televisie en de kijker leerde later ook nog even dat de VVD-lijstrekker zijn telefoonnummer heeft, maar hij volgens haar geen invloed kan kopen.

Mede dankzij de donaties als die van Van Gool is de VVD met grote voorsprong de grootste adverteerder deze campagne. Dat meldt de Volkskrant op basis van de meest actuele cijfers van onderzoeksbureau Nielsen en de Universiteit van Amsterdam (UvA). De VVD kan volgens de onderzoekers veel meer besteden aan reclames op radio, tv, print, buitenreclame en sociale media.

Minder advertenties

Politieke partijen geven deze verkiezingscampagne wel veel minder uit dan voor de landelijke verkiezingen van 2021. Toen stond de teller tien dagen voor de verkiezingen op 4,9 miljoen euro door alle partijen, nu was het bedrag anderhalve week voor de verkiezingsdag niet meer dan 3,1 miljoen euro.

Daar zal het niet bij blijven, want in de laatste tien dagen voor verkiezingsdag wordt traditioneel het meeste uitgegeven; in 2021 was dat 14,6 miljoen euro aan advertenties.

Ook op sociale media zijn de uitgaven behoorlijk lager dan twee jaar terug, concludeert de UvA over bestedingen op Meta en Google. Tot nu toe is 0,7 miljoen uitgegeven, een half miljoen minder dan de vorige verkiezingen.

Dat komt grotendeels omdat D66 en CDA, die destijds grote donaties hadden ontvangen, het met een veel lager budget moeten doen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie