Zo bepaal je de startdatum van je inhaakcampagne

Op welk moment start je met een inhaakcampagne: op de dag zelf of al een paar dagen ervoor?

Gedurende het hele jaar zijn er vaste momenten waar je op kunt inhaken: sportevenementen, actiedagen als Singles Day en Black Friday, maar ook speciale dagen als de nationale complimentendag. De data zijn bekend, maar op welk moment start je met een inhaakcampagne: op de dag zelf of al een paar dagen ervoor?

 

Dé inhaakformule

In een eerder artikel deelden we al zeven tips om succesvol in te haken, met daarin als belangrijkste boodschap dat je er als adverteerder vooral verstandig aan doet om niet in te haken op de meest populaire inhakers, tenzij het niet anders kan. Als iedereen namelijk op dat moment inhaakt, is de kans dat je viral gaat automatisch beduidend minder. Inhakers werken het best als ze (bijna) realtime inhaken op een gebeurtenis én relevant zijn voor je merk. Dit zijn de momenten waarop je moet gaan rennen.

Wees voorbereid

Is de uitkomst van de formule dat een inhaker de potentie heeft om viral te gaan? Dan is het zaak om snel te handelen, want niets is zo suf als met een inhaker komen wanneer andere merken al hetzelfde hebben gedaan. Heb je eerst nog toestemming nodig van je marketingmanager of CEO die vaak de hele dag in meetings zit? Dan kun je er beter niet aan beginnen. Maak daarom een draaiboek waarin je nauwkeurig vastlegt welke stappen je moet doorlopen als je wilt inhaken. Overigens geldt dit vooral voor nieuws dat je niet had kunnen zien aankomen. De inhakers op bijvoorbeeld de Olympische Winterspelen, Pasen en Black Friday kun je natuurlijk, mede door de inhaakkalender die je hebt gedownload, al aan het begin van het jaar bedenken en op laten maken.

Wanneer begin je met een inhaakcampagne?

Wel is het verstandig om deze vaste inhakers alvast op te nemen in de communicatieplanning. Houd er rekening mee dat een inhaker niet per se op de dag zelf gepubliceerd hoeft te worden. Bij bepaalde momenten, bijvoorbeeld Black Friday, doe je er als merk zelfs verstandig aan om hier ruim van tevoren mee te starten. Wanneer dat moment precies is, kun je heel gemakkelijk uitzoeken met behulp van Google Trends. Als we de data voor de zoekterm ‘Black Friday’ van 2021 analyseren, zien we duidelijk dat het aantal zoekopdrachten in de weken voorafgaand aan 26 november aanzienlijk toeneemt.

Adverteerders die voor 2022 een Black Friday-inhaakcampagne op de planning hebben staan doen er dan ook verstandig aan om al vanaf eind oktober Google Trends goed in de gaten te houden en op basis van deze data de dag te bepalen waarop de campagne live gaat. Datzelfde geldt voor alle andere vaste inhaakmomenten. Heb je een leuk idee voor de Olympische Winterspelen, die op 4 februari van start gaan? Zorg dan nu al dat iedereen akkoord is met de inhoud, zet alles klaar en begin met monitoren. Het is de enige manier om ervoor te zorgen dat jij straks als eerste inhaakt en misschien wel viral gaat. 

Meer inspiratie en tips?

Ben je op zoek naar meer inspiratie en meer informatie over inhakers? Houd dan dpggrow goed in de gaten, want in de komende weken volgen nog een aantal interessante artikelen en onderzoeksresultaten. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →