Shoppen via social media: Een voorproefje van wat ons te wachten staat

Nu consumenten steeds meer e-shoppen, starten platforms met de integratie van slimme e-commerce oplossingen via shoppable-content.

Pexels

Door Emilie Tabor, oprichter Influencer Marketing Agency

Het is je misschien opgevallen dat we door covid-19 meer dan ooit op het internet zijn gaan leunen. Het is geen geheim dat ook al vóór de pandemie, de digitalisering meer mogelijkheden heeft gecreëerd voor het e-commerce aanbod. Wat je misschien nog niet wist, is dat deze stijgende lijn wordt doorgezet.

De pandemie heeft beperkingen opgelegd aan ons offline leven. Dit heeft ertoe geleid dat e-commerce is uitgegroeid van een trend naar noodzaak. De verwachting is dat dit wordt doorgezet, nu de meerderheid van de consumenten aangeven online te zullen blijven shoppen, zelfs als het leven weer normaliseert. Het is daarom van groot belang dat bedrijven zich aanpassen aan deze nieuwe situatie en op zoek gaan naar mogelijkheden om relevant te blijven. Dit is dan ook waar de grote tech platforms als Google en Facebook op inspelen.

Social media zijn altijd een belangrijk onderdeel geweest van het online consumentengedrag. Nu fysiek contact met onze dierbaren beperkt is, is de online sociale omgeving belangrijker dan ooit. Grote techbedrijven verkennen deze omgeving voor de integratie van hun e-commerce aanbod.

Platforms slaan slag

Nu consumenten steeds meer tijd online doorbrengen en meer e-shoppen, starten verschillende platforms met de integratie van slimme e-commerce oplossingen via shoppable-content. Onder andere Instagram, Facebook en Google zetten een belangrijke stap in deze wereld. Zij pakken het probleem aan dat social media gebruikers op Instagram of YouTube een productrecensie bekijken, maar vaak naar een andere app of website moeten gaan om het product daadwerkelijk te kopen. Dat hoeft vanaf nu dus niet meer.

Facebook en Instagram bieden de mogelijkheid voor merken om rechtstreeks via hun pagina een productcatalogus in te laden: de zogenaamde “Shops”. Dit is al beschikbaar in Europa. Gebruikers kunnen - zonder daarbij de pagina van het merk te verlaten - door het productaanbod browsen, prijzen bekijken, en uiteindelijk worden doorgeleid naar de website van het merk om de aankoop af te ronden of om nog even verder te browsen.

Marktplaats

Sinds de lancering van de Instagram Checkout-functie is het niet langer nodig om de app te verlaten om een aankoop af te ronden. De functie is beschikbaar voor bedrijven en contentmakers in Amerika en zal naar verwachting binnenkort ook beschikbaar zijn voor Europese gebruikers. Gebruikers kunnen op een shoppable-tag klikken om een product te bekijken om vervolgens eenvoudig te worden doorgeleid naar het betalingsproces op Instagram. Gebruikers hoeven alleen hun naam, e-mailadres, factuurgegevens en verzendadres in te voeren wanneer ze voor het eerst uitchecken. Daarbij kunnen Influencers en andere content creators shoppable-tags toevoegen aan hun content om zo de verkoop van de Check-out functie te stimuleren voor merken. Hierdoor ontstaat een complete social e-commerce marktplaats.

Shoploop

Als we het hebben over shoppable-content, dan blijft Google niet achter. Google heeft onlangs een videowinkel platform gelanceerd, genaamd Shoploop, dat momenteel alleen nog beschikbaar is in Amerika. Gebruikers van Shoploop kunnen korte video’s à la TikTok bekijken van ervaren gebruikers (ook wel bekend als influencers) die exclusief gericht zijn op productrecensies en tutorials. Gebruikers kunnen een specifiek product bewaren voor een latere aankoop of rechtstreeks naar de website van de aanbieder doorklikken. Het is ook mogelijk om de videomakers te volgen en de video’s te delen met vrienden en familie, om zo social media te integreren met e-commerce.

Andere grote bedrijven zoals Amazon, en sommige startups waaronder NTWRK, Dote, Popshop Live, etc., spelen ook in op de combinatie van social media, content en e-shopping. 

Hoe kunnen merken zich voorbereiden?

Door de huidige ontwikkelingen in Amerika zien de mogelijkheden voor merken er veelbelovend uit. De verandering in het culturele landschap kan het echter moeilijk voor hen maken om hun shoppable-social aanbod te optimaliseren.

Het is belangrijk om er bewust van te zijn dat social media anders werken dan een normale e-commerce website. Via social media staan gebruikers in contact met hun familie, vrienden, favoriete content creators, en volgen ze uiteindelijk ook merken die hen aanspreken. Merken moeten dat begrijpen voordat zij hun diensten uitbreiden.

Sociale rechtvaardigheid

Het jaar 2020 stond niet alleen in het teken van een wereldwijde pandemie: er vonden ook verschillende sociale en politieke veranderingen plaats. Doelgroepen verdiepen zich in zaken als sociale rechtvaardigheid en milieukwesties, en zij waarderen merken die passen bij wat zij belangrijk vinden en waar zij in geloven. Het gaat niet meer om welk merk het beste product heeft, maar waar het merk voor staat. Als jouw waarden en normen overeenkomen met die van jouw doelgroep, en deze oprecht zijn, dan zal je in staat zijn om maximaal te kunnen profiteren van het shoppable-content landschap dat binnenkort de schermen van Europese gebruikers overneemt.

Merken kunnen maximaal profiteren van shoppable-content als zij zich realiseren dat mensen zich willen verenigen met andere mensen - en niet zozeer met bedrijven.

Influencers

Dit is de reden dat influencers op de voorgrond van de nieuwe shoppable-social transformatie staan. Als merken erin slagen om samen te werken met de juiste influencers, zullen wij worden gerepresenteerd door mensen die de huidige generaties vertegenwoordigen en de gesprekken leiden op social media - een efficiënte en geloofwaardige vertegenwoordiger om jouw klanten door de marketing funnel te begeleiden.

Bovendien combineren deze creators een groter bereik en vindbaarheid met authentieke verhalen en technische know-how van alles wat met social media te maken heeft. Door hun inspirerende en authentieke content, leiden influencers de klanten binnen drie klikken van hun persoonlijke pagina naar de checkout knop van het merk, zelfs als klanten nog nooit van het merk hebben gehoord.

De huidige shoppable-social ervaring is spannend en brengt het nieuwe mogelijkheden voor merken. De combinatie van de mogelijkheden van dit nieuwe sociale landschap met de kracht van influencer marketing, kan merken naar nieuwe en veelbelovende richtingen leiden in hun marketinginspanningen, mits dit goed wordt aangepakt.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie