Utrecht nummer één op ranglijst G50 Evenementen

Van de 50 grootste gemeenten in Nederland, is Utrecht de nummer één in de evenementenindex van Respons.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Utrecht wordt gevolgd door respectievelijk Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De index is opgenomen in de G50 Evenementen Monitor die Respons voor het vierde jaar uitgeeft. De G50 Evenementen Monitor is een onderzoek van de evenementenportefeuille in 2011 van de 50 grootste gemeenten in Nederland.

De 50 grootste gemeenten van Nederland spendeerden vorig jaar € 37,5 miljoen aan publieksevenementen, ruim € 16 miljoen minder dan in 2010. Het jaar 2011 moest het echter doen zonder grootschalige evenementen, zoals de Grand Départ Tour de France, Giro d’Italia en SAIL Amsterdam, en dus was de forse daling volgens de onderzoekers te verwachten. Het feit dat de totale subsidies van de G50 onder het niveau van 2009 uit zijn gekomen is volgens de onderzoekers wel een bewijs dat ook de evenementensubsidies last hebben van het slechte economische klimaat.

De evenementenindex van de G50 is dit jaar voor de tweede keer opgenomen in de Monitor. Vorig jaar was Maastricht de lijstaanvoerder. Om te komen tot een gewogen ranglijst, hebben de onderzoekers gekeken naar de prestaties van de gemeenten op drie aspecten: uitgegeven evenementensubsidie per inwoner in 2011, gerealiseerd bereik (aantal bezoeken) per inwoner in 2011 en evenementenbelang (uitstraling op bezoekers van buitenaf).

Utrecht dankt haar eerste positie vooral door de score op de onderdelen ‘evenementensubsidie’ (ruim € 18,- per inwoner) aan o.a. Vrede van Utrecht (€ 2,3 miljoen) en het Nederlands Film Festival (€ 290.000 ). Ook scoort Utrecht goed op het onderdeel ‘bereik per inwoner’. Maastricht zakte naar een 8e plaats, vooral door de halvering van de evenementensubsidie in 2011.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie