Wordt Click & Collect de nieuwe trend in retailland?

Er is al het nodige over geschreven; retailers met bricks worstelen hoe om te gaan met de clicks. Wat is de rol van internet en hoe kan online als extra kanaal worden benut? De oplossing lijkt nu gezocht en gevonden te worden in het combineren van beide kanalen. Online bestellen en bij de fysieke winkel ophalen. Click & Collect wordt het genoemd.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Tijdens het shoppercongres in Praag kwam het in een aantal presentaties naar voren. Vooral supermarkten zijn ermee bezig. Carrefour Planet heeft een afhaalpunt in haar formule opgenomen en ook Tesco experimenteert op verschillende locaties in de wereld met Click & Collect faciliteiten bij winkels.

Het is de vraag of een dergelijke online/offline service van supermarkten gaat aanslaan. Er zijn wel een aantal factoren die wijzen op mogelijk succes.

De groei van e-commerce en m-commerce staat aan de oorsprong van Click & Collect initiatieven. Elke zichzelf repecterende supermarkt heeft ook een webwinkel, genereert online shopperprofielen en zet digitale nieuwsbrieven met aanbiedingen in. Allen de logistiek is het digitale kanaal lastig omdat supermarktketen weinig tot geen ervaring hebben met de kansen en valkuilen van bezorgdiensten.

In supermarkten wordt ruim 60% van de boodschappen op routine gekocht, elke week weer. Met de inzet van klantenkaarten weet een retailer precies welke het zijn. Het zou veel shopgemak opleveren als de wekelijkse boodschappen voor je klaar staan. Vooral voor de grotere en zware producten waar je niet mee wilt sjouwen biedt Click & Collect uitkomst.

Komt de shopper dan nog wel in de winkel? De verwachting is van wel. En dat kon wel eens het meest interessante aan Click & Collect zijn. Je hebt altijd producten nodig die je niet wekelijks koopt. Vaak wordt in de winkel bepaalt wat je gaat eten de komende dagen. En verse producten willen veel shoppers eerst zien om de kwaliteit te bepalen voor ze het kopen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen winkelen in zekere mate ook leuk vinden, al wordt er door retailers nog niet erg veel aandacht besteed aan shopping experience. Ook is bekend dat mensen een bepaalde hoeveelheid tijd voor boodschappen uittrekken (20 à 30 minuten). De kunst is om mensen zo snel mogelijk de producten te laten kopen die op hun lijstje staan. Dan houden ze meer tijd over voor ongeplande en impulsieve aankopen. Click & Collect bespaart tijd, shoppers komen alsnog in de winkel en hebben dan meer tijd en meer te besteden.

Wanneer de shopperpopulatie steeds meer gaat bestaan uit digital natives die continu connected zijn, zal de interesse in Click & Collect wellicht toenemen. Ik weet eigenlijk niet of er in Nederland ook al retailers zijn die een dergelijke service aanbieden. En of in de nabije toekomst elke supermarkt een Click & Collect afhaalpunt zal hebben…? De tijd zal het leren.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie