Videomarketing in 2023: dit moet je weten

Een overzicht met de actuele trends op het gebied van online video.

Wil je producten of diensten succesvol online verkopen, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Webinars, nieuwsbrieven, SEO of influencer marketing: wat zet je in? Videomarketing is interessanter dan ooit.

Volgens Amerikaans onderzoek laten video’s conversies met wel 86% stijgen. En daar blijft het niet bij.
- 90% van de online shoppers zegt dat video hen helpt bij hun aankoopbeslissing (Forbes)
- 64% zegt dat ze na het kijken van een video eerder kopen (Animoto)
- 87% van de marketeers zegt dat video een positieve ROI geeft (HubSpot)

Nieuwe generaties zijn vergroeid met hun mobiele telefoon en kijken constant online video’s. Maar ook ouderen lezen steeds minder. 

De populariteit van video zit dan ook al jaren in de lift. In 2021 keek men gemiddeld 18 uur per week naar video, blijkt uit cijfers van videobedrijf Wyzowl. Dat is ruim 2 uur per dag, en bijna een verdubbeling ten opzichte van 2018.

In 2022 keek men gemiddeld 19 uur naar video. Een uur extra ten opzichte van 2021. De stijgende lijn mag duidelijk zijn. Videomarketing is kortom booming en de kansen liggen voor het oprapen.

Videomarketing: waarop inzetten in 2023?

Welke kansen liggen er op het gebied van de video in 2023? We vroegen het aan Niels de Groot, video producer bij Pro Motion Film.

Maak video's voor meerdere doeleinden

Inkoppertje: Je hebt als bedrijf niet meer voldoende aan 1 bedrijfsfilmpje en een korte termijn strategie. Maak van videomarketing een meerjarenplan en zorg er voor dat je in alle verschillende klantfases zichtbaar bent met video.

Videomarketing is een relatief dure vorm van marketing, zeker wanneer je het uitbesteedt. Prioriteer daarom welke bedrijfsvideo's je eerst gaat maken en welke video's je pas later oppakt. 

Wil je vooral inzetten op meer naamsbekendheid? Maak dan een goede brandingvideo.Wil je de conversie verhogen van je website? Maak productvideo's, tutorials of testimonial video's. Vergeet ook de nazorg niet. Onderhoud klantrelaties door leuke infotainment video's te delen op social of via e-mail. Zet in op vermakelijke video's zoals achter de schermen clips of interviews.

Ontdek de mogelijkheden van AI

Deep-fake video, kunstmatig voice-overs of teksten op commando voor je laten schrijven: het kan allemaal met AI (Artifical Intelligence).

AI ontwikkelt zich in rap tempo en dat heeft ook invloed op het maakproces van bedrijfsvideo's. Wil je het productieproces van video vereenvoudigen, dan is AI een nuttig hulpmiddel. Zet AI in om:

  • Betere scripts te schrijven, via een AI tekstschrijver tool zoals Jasper.ai
  • Sneller en goedkoper voice-overs voor je video te genereren via bijvoorbeeld Murf.ai
  • Automatisch achtergrondbeeld bij je script te genereren via een tool als Invideo.io
  • Complete AI avatars je video scripts  in laten spreken via Synthesia.io 

Dit filmpje geeft treffend weer wat er allemaal mogelijk is met AI:

De vraag is wel hoever je hiermee moet gaan. Het voordeel van AI is dat het je veel tijd en geld kan besparen. Het nadeel is dat het niet bepaalt persoonlijk en authentiek overkomt. Gebruik AI daarom met mate.

Video's die het meest geschikt zijn voor AI zijn simpele uitlegvideo's. Denk ook aan het vertalen van bestaande tekst naar video, zoals blogartikelen.

Experimenteer met interactieve video

Met interactieve video kun je je kijker sturen, door hen in de video bepaalde keuzes te geven via zogeheten clickables: klikbare elementen in de video. Op die manier heeft de kijker invloed op het verloop van de video. De video is zodoende beter afgestemd op de vraag en behoefte van de kijker. En daarmee is de betrokkenheid van een interactieve video hoger dan bij standaard video.

Een ander voordeel van interactieve video is dat je de kijker op basis van de gemaakte keuzes direct naar een productlandingspagina toe kan sturen die voor hem of haar van toepassing is. Op die manier haal je nog meer directe leads en sales binnen via video.


Steeds meer bedrijven experimenteren met het maken van interactieve video’s en ook voor educatieve en trainingsdoeleinden is het interessant.

Video's voor je klant of personeel?

Gaat je complete videobudget op aan marketing of HR? Videomarketing is belangrijk, maar je hebt niets aan klantenwerving als je vervolgens geen goed team klaar hebt zitten om de klant optimaal te bedienen. Denk daarom ook aan een videostrategie voor employer branding.

Niels de Groot: "In 2022 zagen we een enorme toename in employer branding video's. Het is natuurlijk geen geheim dat het steeds lastiger wordt voor bedrijven om hun personeel voor langere tijd vast te houden, of überhaupt te vinden. Je moet als bedrijf daarom creatiever zijn bij het werven van nieuw talent om het onderscheid te maken. Video speelt hierin een belangrijke rol. Ga je aan de slag met videomarketing, dan raad ik aan om meteen ook video's te produceren voor employer branding doeleinden. “

Dat gaat verder dan een algemene wervingsvideo. Denk ook aan video's per vacaturefunctie, onboarding video en interne videocommunicatie in de vorm van voorstelvideo's en videoboodschappen.

Meest populaire bedrijfsvideo op dit moment?

Een populaire marketingvideo is de klantcase video. Met name voor softwarebedrijven is een testimonial video laten maken erg interessant. In 2022 wisten een tiental softwarebedrijven ons te vinden voor dit soort video’s, zegt Niels de Groot.

Maar ook vanuit de zorg, het onderwijs en de zakelijke dienstverlening ontvangen we regelmatig aanvragen voor dit soort video’s.


Producten en diensten die niet tastbaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze digitaal zijn of achter gesloten deur plaatsvinden, kun je visueel tastbaar maken door met een camera langs te gaan bij enthousiaste klanten.
Voorbeeld van een testimonial video voor narrowcastingsoftware leverancier Viewie Media:

Aan de slag met video

Aan de slag met video
Videomarketing is te belangrijk om links te laten liggen, maar kies een duidelijke strategie.  Bepaal welke video’s je als eerst nodig hebt om jouw bedrijfsdoelen te bereiken. Vergeet de video’s vervolgens niet op meerdere kanalen te delen en voorzie ze van een goede titel en thumbnail voor optimaal resultaat.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →