Halal-fotograaf Marwan Magroun verkozen tot Fotograaf des Vaderlands

Hij voert de eretitel de komende twee jaar.

Marwan Magroun, gefotografeerd door zijn voorganger Jan Dirk van der Burg

Marwan Magroun is de nieuwe Fotograaf des Vaderlands. De Nederlands-Tunesische fotograaf werd in het Nederlands Fotomuseum verkozen door film- en televisiemaker Wilfried de Jong en Frits Gierstberg en Guinevere Ras, curatoren van het Nederlands Fotomuseum.

Magroun is een meermaals bekroonde Nederlands-Tunesische commerciële en documentaire-fotograaf en regisseur bij Halal Amsterdam. Hij is de zesde Fotograaf des Vaderlands en volgt Jan Dirk van der Burg op, die de eretitel vier jaar droeg, een extra lange periode door de coronapandemie.

De Fotograaf des Vaderlands treedt als ambassadeur op voor de Nederlandse fotografie. Het idee is ontstaan in navolging van de Dichter des Vaderlands. Initiatiefnemers zijn het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en FOAM in Amsterdam.

Autodidact wars van clichés

Magroun dankt zijn uitverkiezing aan het feit dat hij gevoelige maatschappelijke onderwerpen op een even integrerende als verrassende wijze weet te verbeelden. Hij inspireert, daagt uit en ontroert - maar doorbreekt tegelijkertijd uiteenlopende visuele clichés, aldus de curatoren en Wilfried de Jong. 

Magroun is een autodidact, wat het extra bijzonder maakt dat hij dit podium bestijgt. Met zijn veelbekroonde project Life of Fathers slaagde hij erin om de heersende opvatting over de afwezige vader met migratieachtergrond uit te dagen door er een ander beeld naast te zetten. Op dit moment werkt hij aan een documentaire over masculiniteit. 

Van binnenuit vertellen

De nieuwe Fotograaf des Vaderlands zegt vereerd te zijn door zijn uitverkiezing. ‘Alleen door een gevarieerde wereld te tonen kan het beeld van anderen worden genuanceerd. Ook ben ik van mening dat de beelden alleen oprecht zijn als ze van binnenuit worden verteld - door de personen in beeld, maar evengoed door de maker.’

In de korte video hieronder vertelt Marwan Magroun over zijn passie, waarmee hij hoopt mensen te inspireren en daarmee ook nieuw beeld toe te voegen aan het huidige beeld wat we van elkaar hebben.

Credits: 

Producer: Jeffrey de Roode

Director & editor: Huub Verburg

Camera: Gijs Wilbers

Colorist: Danny Cotino

In opdracht van: Nederlands Fotomuseum 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie