Imke Ligthart winnaar SO Award 2020 (Selection Of Dutch Photography) 

Ook winnaars van SO 2020 Student Award en de Members Choice Award bekendgemaakt tijdens online event

Imke Ligthart winnaar SO Award 2020

De SO Award, Selection Of Dutch Photography 2020 is uitgereikt aan Imke Ligthart. Zij wint de fotografiewedstrijd die gaat over de creatieve identiteit van de professionele fotograaf. Sabine van Wechem won de de SO 2020 Student Award en de Members Choice Award is uitgereikt aan Robin Alysha Clemens. Robin kreeg de meeste stemmen van de leden.

Imke Ligthart won met een project waarvoor zij naar de Wadi Rum woestijn is afgereisd. Ligthart documenteerde met kleine interventies de sporen die mensen achterlaten waarbij de woestijn wordt gebruikt als contrastrijk decor. Volgens Ligthart zijn haar beelden reflecties van haar bevindingen en gedachten. 

Advertentie
advertisement
Imke Ligthart winnaar SO Award
Imke Ligthart winnaar SO Award

Juryrapport

De jury geeft in het rapport aan dat ze het een prachtige, sterke serie vindt: ‘De plek leent zich voor clichématige fotografie, maar daar is in deze serie absoluut geen sprake van. Het zijn grappige beelden, grafische heel sterk en origineel. De stills in combinatie met modefotografie maken het erg interessant en surrealistisch. Ligthart toont met haar fotoreeks een heel sterk gevoel voor kleur, esthetiek en compositie waardoor telkens alles samenkomt.’ 

SO 2020 Student Award

De SO 2020 Student Award is gewonnen door Sabine van Wechem. Volgens de jury geeft Sabine in haar verhaal 'Fica Suave' een inkijkje in het leven van de achttienjarige Thay in de favela Vila Cruzeiro in Rio de Janeiro: ‘Thay neemt de kijker mee door de wijk waar het dagelijks leven zich afspeelt tegen de achtergrond van geweld en armoede.’

SO 2020 Student Award - Sabine van Wechem
SO 2020 Student Award - Sabine van Wechem

SO 2020 Members Choice Award 

Nieuw dit jaar was de SO 2020 Members Choice Award. Volgens de organisatie konden leden een stem uitbrengen op het werk dat zij het beste vonden: ‘De meeste stemmen gingen naar de inzending van Robin Alysha Clemens.’ Clemens wint de Members Choice Award 2020.

SO 2020 Members Choice Award - Robin Alysha Clemens
SO 2020 Members Choice Award - Robin Alysha Clemens

Aandacht voor diversiteit in fotografie

Uit alle inzendingen zijn twintig werken genomineerd. Jurylid Willemijn van der Zwaan, conservator/curator fotomuseum Den Haag: 'Tijdens het jureringsproces werden we prettig verrast door de kwaliteit van de inzendingen in allerlei verschillende disciplines. Er loopt ontzettend veel talent rond in ons land. De uiteindelijke selectie geeft een mooi gevarieerd beeld van het fotografische landschap in Nederland.’

Jaarlijks nodigt de SO de fotograaf uit om in zeven tot twaalf foto’s een beeld te geven van het werk van het afgelopen jaar. Volgens de organisatie is belangrijk dat de gekozen selectie een eigen handtekening heeft, een persoonlijke, eigentijdse visie of beeldopvatting. Dutch Photographers (DuPho), de organisator van de wedstrijd, wil met de SO Award aandacht vestigen op de diversiteit van het fotografielandschap in Nederland.

Abri expositie in Amsterdam

Vanaf 15 juni 2020 is al het genomineerde werk van SO 2020 een week lang te zien op abri's bij bus- en tramhaltes door heel Amsterdam.

Kijk op SO Awards voor al het genomineerde werk.

Plaats als eerste een reactie

Advertentie