Kunstenaar Frankey, Natwerk, schaatst Keizersrace op Amsterdamse grachten

De zelf uitgevonden waterschaatsmachine maakt ijs overbodig.

Kunstenaar Frankey, Natwerk, schaatst Keizersrace op Amsterdamse grachten

Vandaag, 15 januari 2021, op de ‘Dag van de Elfstedentocht’ schaatste kunstenaar Frankey in alle vroegte de befaamde schaatswedstrijd De Keizersrace* op de Amsterdamse Keizersgracht. Dit is bijzonder te noemen want met een temperatuur van boven de 0 graden is er geen ijs te bekennen in Amsterdam. Frankey, pseudoniem voor Frank de Ruwe, ontwierp een speciale machine waarmee op het water geschaatst kan worden. 

Frankey, creative partner bij bureau Natwerk, vertelt dat de waterschaatsmachine een soort waterfiets is met twee drijvers. In plaats van zittend roeien, staat de kunstenaar op twee lange geleiders met schaatsen eraan vast. Door de schaatsbeweging te maken wordt een propeller aangedreven die fungeert als een soort buitenboordmotor.

Kunstenaar Frankey, Natwerk, schaatst Keizersrace op Amsterdamse grachten
Kunstenaar Frankey, Natwerk, schaatst Keizersrace op Amsterdamse grachten

Alternatieve Keizersrace

Frankey is zielsgelukkig met zijn nieuwe uitvinding: ‘De Keizersrace is - naast de Elfstedentocht natuurlijk - mijn favoriete schaatswedstrijd. In 2012 werd voor het laatst deze fantastische rit gereden. De avond ervoor heb ik de afstand zelf afgelegd met vrienden. Het is een van de tofste dingen die ik ooit in Amsterdam heb gedaan! Op de dag zelf, 11 februari 2012, heb ik staan aanmoedigen. Zo indrukwekkend om te zien.

Omdat we het schaatsen op de grachten nu alweer bijna een decennium moeten missen, wilde ik iets maken waarmee we de pijn een beetje kunnen verzachten. De eerste proefrit vanochtend beviel ongelooflijk goed. Ik ben meteen ook de winnaar van de Keizersrace van dit jaar, haha! Als het ijs uitblijft, lijkt het me geweldig om nieuwe alternatieve Keizersrace te houden op het water.’

*De Keizersrace is een schaatswedstrijd die gehouden wordt op de Keizersgracht in Amsterdam-Centrum, tussen de Leidsestraat en de Spiegelgracht. De winnaar van de race mag zich tot de volgende Keizersrace de Keizer(in) van Amsterdam noemen.

 

Lees ook: Streetart Frankey verstopt Donkey Kong in nieuw straatkunstmuseum Straat

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie