Must See: In dit volledig virtuele museum kun je uren ronddwalen

Het gratis te bezoeken Virtual Online Museum of Art (VOMA) werd onlangs virtueel geopend en is het eerste museum in zijn soort ter wereld.

Omdat veel musea als gevolg van de coronacrisis hun deuren hebben moeten sluiten, verschuiven veel culturele instellingen hun tentoonstellingen naar online-ervaringen. Eén museum denkt dat de virtuele ervaring in de toekomst dé nieuwe manier zal zijn om kunst aan een breed publiek te presenteren.

Het gratis te bezoeken Virtual Online Museum of Art (VOMA) werd onlangs virtueel geopend en is het eerste museum in zijn soort ter wereld. VOMA is meer dan alleen een online galerij, het is 100 procent virtueel, van de schilderijen en tekeningen die aan de muren hangen tot het door de computer gegenereerde gebouw van het museum zelf. Bezoekers krijgen daardoor een nieuwe manier om kunst te ervaren: het is mogelijk om door het museum en de tuin rond te dwalen en afhankelijk van het seizoen en het tijdstip van de dag zullen het licht en het weer continu veranderen.

Cool en laagdrempelig

Het idee voor VOMA ontstond tijdens de vroege stadia van internet - 1999 om precies te zijn - toen Stuart Semple, de maker van het museum en kunstenaar, een concept bedacht om een ​​online museum te creëren. Destijds mislukte dat, wat Semple verweet aan het feit dat hij er te vroeg bij was. Dit keer lijkt het wel raak. 'Ik dacht erover na hoe kunst online toegankelijk zou moeten zijn, maar was teleurgesteld over wat ik zag', zegt hij tegen Amerikaanse media. 'Vanwege Covid-19 zag ik hoe kunst op verschillende manieren technologie vastgreep, zoals een virtuele wandeling in een park. Ik begon erover na te denken om mijn oorspronkelijke idee weer tot leven te brengen.'

Volgens Semple moet VOMA een cool en laagdrempelig museum worden waar altijd iets te beleven en te ontdekken valt. Met de openingstentoonstelling wordt direct groots uitgepakt met indrukwekkende werken als Olympia van Édouard Manet, Tuin Der Lusten van Jheronimus Bosch en Het Ongeloof van Sint Thomas van Caravaggio. 

VOMA

3D-reprodcucties

VOMA bezoeken is simpel. De eerste kijkers moeten daarvoor wel het gratis VOMA-programma op hun computer installeren. Van daaruit kunnen ze twee galerijen verkennen met werken van  kunstenaars, als Henri Matisse, Édouard Manet, Li Wei, Paula Rego, Luiz Zerbini, Lygia Clark, Jasper Johns en Henri de Toulouse-Lautrec.

Lee Cavaliere, de directeur en curator van het museum, werkte nauw samen met enkele van 's werelds meest prestigieuze musea, zoals het Museum of Modern Art (MoMA) in New York City, het Art Institute of Chicago en het Musée d'Orsay in Parijs. Met behulp van door elke instelling aangeleverde afbeeldingen met hoge resolutie, maakte het VOMA-team 3D-reproducties van elk stuk. Semple: 'We hoeven geen schilderijen te vervoeren, we gebruiken computers om 3D-reproducties te maken van foto's, waardoor er meer diepte ontstaat en kijkers het werk vanuit alle hoeken kunnen zien.'

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie