Premium

De mussen vallen van het dak, maar in de winkels is het volop Kerst en Sinterklaas

Buiten is het bloedheet, maar de winkels barsten uit hun voegen van de Sint- en Kerstspullen. Zitten we daar wel op te wachten?

De mussen vallen (nog steeds) van het dak, maar in sommige winkels is daar maar bar weinig van te merken. Albert Heijn ligt al eventjes vol met kruidnoten en ander december-snoepgoed, bij tientallen Intratuin-vestigingen hangen al kerstballen in de bomen en ook de Action verkeert al in kerstsferen.

Dat wij Nederlanders van de feestdagen houden, is bekend. Jaarlijks geven we miljoenen uit aan Sintkadootjes, kerstbomen en allerlei versieringen. Maar tijdens zo'n warme week als deze, blijft het toch een gek gezicht als je de Action binnenstapt en bedolven wordt onder de talloze kerstartikelen. En in augustus (!) lagen de eerste pepernoten al in de winkels. Voor sommigen kan december blijkbaar niet vroeg genoeg beginnen, nazomer of niet.

Intratuin
Intratuin laat weten dat de 65 Intratuin-vestigingen in Nederland, Duitsland en België nu al beginnen met de opbouw van hun kerstafdeling.

Extra vroeg versierd

Dat geldt ook voor Intratuin. Het tuincentrum laat dinsdag in een persbericht weten dat de 65 Intratuin-vestigingen in Nederland, Duitsland en België nu al beginnen met de opbouw van hun kerstafdeling. Eigenlijk gaan de kerstshows altijd in de herfstvakantie open, maar dit jaar doen de meeste winkels dat al in de eerste week van oktober. Reden: vanwege corona kan zo de drukte een beetje worden verspreid.

Nu al een kerstshow, is dat niet wat vroeg? 'Dat lijkt misschien zo, maar zeker de echte kerstfans, zoals de miniatuurdorpenbouwers, staan vaak al eerder voor de deur', zegt Peter Paul Kleinbussink, directeur van Intratuin Nederland. 'Nu mensen dit jaar gezien de omstandigheden minder de deur uitgaan en het thuis extra gezellig willen maken, verwachten we dat er extra vroeg met versieren gestart wordt', aldus Kleinbussink.

Action
Bij de Action zijn ze er eigenlijk altijd vroeg bij.

'Je hoeft die ballen natuurlijk nog niet op te hangen'

Bij de Action zijn ze er eigenlijk altijd wel vroeg bij, laat woordvoerder Frank van Rutten weten. 'Ieder jaar, zodra de vakanties zijn afgelopen, komen de kerstspullen in de winkel. Het wordt goed verkocht, anders zouden we die spullen natuurlijk niet in de winkels leggen. Er is gewoon heel veel vraag naar, nu al ja.'

Kijken mensen daar niet vreemd van op nu we volop van het warme weer genieten? 'Over het algemeen zijn de reacties heel positief. Veel mensen vinden het hartstikke leuk en zijn in het najaar al druk bezig met het decoreren van hun huis voor de winter. Mensen die nu de kans zien om een kerstman te kopen, gaan niet drie weken wachten. We doen het al jaren zo'. 

Van Rutten: 'En wat de warmte betreft, nu hebben we toevallig een paar hele mooie dagen, maar dat kan zomaar weer anders zijn. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen het raar vinden, maar als je nu kerstballen koopt, hoef je ze natuurlijk nog niet op te hangen.'

'Pepernoten nu al veel verkocht'

Ook Albert Heijn verkeert in december-stemming. Al komt daar eerst Sinterklaas aan de beurt. Als vanouds zijn veel schappen alweer gevuld met Sinterklaasproducten. 'Vanaf begin september stromen de sinterklaasproducten zoals pepernoten, amandelstaven en (gevuld)speculaas binnen. Dat is ieder jaar op hetzelfde moment. Veel klanten vinden het heerlijk om in het najaar pepernoten, amandelstaven, (gevuld)speculaas te eten. De eerste weken van september worden ze veel verkocht, maar de meeste pepernoten worden toch wel gekocht als Sinterklaas in het land is', zegt woordvoerder Pauline van den Brandhof.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie