Onderzoek: bekende webwinkels slecht toegankelijk voor mensen met een beperkingen

Blinden kunnen geen bestelling plaatsen bij acht van de vijftien onderzochte grote webwinkels, is één van de conclusies.

Veel bekende Nederlandse webwinkels zijn slecht toegankelijk voor mensen met een beperking, stellen internetbureau Level Level en e-commerce vakblad Twinkle. Zo zijn veel websites technisch niet goed ontwikkeld voor het bestellen via enkel een toetsenbord of schermlezer. Websites moeten vanaf juni 2025 volledig toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

Het onderzoek is hier te lezen. Level Level en Twinkle hebben vijftien van de honderd grootste Nederlandse webwinkels beoordeeld op uiteenlopende toegankelijkheidspunten. De maximale score is honderd punten. 

Apple en H&M scoren het best

De websites die het beste scoren, zijn Apple (88 punten) en H&M (83 punten). Beide websites zijn volledig te gebruiken met een toetsenbord of schermlezer, zodat ook mensen met een visuele beperking zelfstandig een bestelling kunnen plaatsen. Ook de websites van Coolblue, HelloFresh en Amazon scoren goed (72 tot 66 punten). 

Wehkamp en MediaMarkt hekkensluiters

De webwinkels die volgens Level Level het slechtst toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, zijn die van Wehkamp (43 punten) en MediaMarkt (31 punten). Hema, About You, de Bijenkorf en Jumbo scoren iets beter (46 tot 56 punten) maar kunnen ook veel verbeteringen doorvoeren. Zo zijn een aantal websites niet geschikt om te bestellen via een toetsenbord of schermlezer. 

In een reactie aan Level Level laat Hema weten dat het als doel heeft om in 2025 volledig te kunnen voldoen aan de nieuwe wetgeving. Ook organisaties als Wehkamp en Ikea zeggen de onderzoeksresultaten te gaan bestuderen om de toegankelijkheid van hun webwinkels te verbeteren.

Toegankelijke website wordt verplicht

De Europese Unie wil dat alle websites straks volledig geschikt zijn voor mensen met een beperking. Daarom is de European Accessibility Act (EAA) ontwikkeld. Alle lidstaten moeten deze wet in 2022 opnemen in hun landelijke wetgeving. Vanaf de zomer van 2025 moeten de toezichthouder handhaven op de wet, wat betekent dat websites die slecht toegankelijk zijn voor mensen met een beperking een waarschuwing of boete riskeren. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie