Wie een Amazon-tv aanzet, ziet nu eerst een video-reclame

Amazon spreekt van een nieuwe manier om videocontent te ontdekken, maar geeft gebruikers wel de mogelijkheid om de reclame uit te zetten.

Een televisie met Fire OS-software
Afbeelding: Shutterstock

Smart-tv's met Amazon's Fire OS-software en Fire TV-mediaspelers spelen voortaan ongevraagd een video-reclame met geluid af na het opstarten. De gebruiker ziet dus eerst een beeldvullende advertentie voordat hij zijn televisie of mediaspeler kan gebruiken. Dat bevestigt Amazon tegenover Amerikaanse media, die schreven over klachten en vragen van gebruikers. Amazon spreekt niet van een nieuw reclamemodel maar van een manier om als gebruiker nieuwe content te ontdekken.

Opt-out

Volgens het techbedrijf krijgen alle smart-tv's met Fire OS en Fire TV-mediaspelers uit 2016 en nieuwer de komende maanden een update die de reclamefunctie activeert. De gebruiker kan de functie, wanneer eenmaal actief, aanpassen of uitschakelen in het instellingenmenu. Er is dus geen sprake van een opt-in maar van een opt-out. De video-reclames gaan bijvoorbeeld over series en films die via streamingdiensten te bekijken zijn. Volgens FlatpanelsHD is het nieuwe reclamemodel onderdeel van Amazon's strategie om meer te verdienen aan smart-tv-advertenties. Adverteerders kunnen nu namelijk ook reclames plaatsen boven de apps op het startscherm van de televisie en als de gebruiker zoekt in de catalogus van Fire OS/TV.

Televisies met Fire OS zijn in veel landen te koop en populair in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. In Nederland verkoopt alleen Panasonic enkele televisies met Fire OS. Amazon biedt hier wel zijn Fire TV-mediaspelers aan, onder andere via zijn eigen webwinkel. Een Fire OS-tv en Fire TV-mediaspeler toont al langer reclames op het startscherm. Dat laatste doet de smart-tv-software van merken als LG, Roku, Samsung en Google (Android TV / Google TV) ook. De smart-tv-software met de minste advertenties is de Apple TV-mediaspeler.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie